ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk toplumunun dini özerkliğine nihai darbe!

24.06.2019

Halit Habip Oğlu: “Batı Trakya Türk toplumu olarak Yunan devleti tarafından taleplerimiz dikkate alınmadan hazırlanarak yürürlüğe sokulan ve müftülüklerimizi elimizden alma gayesi güden son Cumhurbaşkanlığı kararnamesini kabul etmemiz mümkün değildir”  
 
Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesindeki Gümülcine, İskeçe ve Dimetoka müftülüklerini yeniden yapılandırmayı öngören Cumhurbaşkanlığı kararnamesi 11 Haziran 2019 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe girdi. 52/2019 sayı ve tarihli kararname ile Batı Trakya Türk toplumunun müftülük kurumları tamamen Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’na bağlanarak alelade devlet dairesine dönüştürülüyor. Toplam 26 maddeden oluşan kararname müftülük kurumlarında görev alacak personelin bakanlık tarafından belirlenerek atanmasını öngörürken müftülerin yetkilerini oldukça sınırlandırıyor. 
 
Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Seçtiğimiz müftüleri yıllardır tanımayan ülkemiz Yunanistan, Batı Trakya Türk toplumunu doğrudan ilgilendiren konularda her zaman yaptığını yine yapmış, bizimle istişare etmeden müftülüklerimizle ilgili düzenlemeler içeren Cumhurbaşkanlığı kararnamesini yürürlüğe sokmuştur. Müftülüklerimizi Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’na bağlayan 52/2019 sayı ve tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Batı Trakya Türk toplumunun kendi dini kurumlarını tesis etme ve yönetme hakkını teminat altına alan 1923 Lozan Barış Antlaşması’nın yanı sıra din özgürlüğüne ilişkin uluslararası hukuk belgelerine aykırıdır. Müftülük kurumlarımızı sıradan bir devlet dairesine dönüştüren ve müftülerimizin yetkilerini elinden alarak onları Yunan devletinin bir kuklası haline getirmeyi amaçlayan son Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Batı Trakya Türk toplumunun uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınmış dini özerkliği tamamen ortadan kaldırılmış, dini özgürlüğü alenen ihlal edilmiştir. Batı Trakya Türk toplumu olarak taleplerimiz dikkate alınmadan hazırlanarak yürürlüğe sokulan ve müftülüklerimizi elimizden alma gayesi güden bu kararnameyi kabul etmemiz mümkün değildir. Batı Trakya Tük toplumu, bahse konu kararnameye karşı demokrasi ve hukuk çerçevesinde tüm kurum ve kuruluşları ile birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeye kararlıdır” açıklamasında bulundu. 
 
*Fotoğraf: www.gundemgazetesi.com  

GALERİ