ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Η ABTTF μετείχε στη σύνοδο της Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ με θέμα Προώθηση της ελευθερίας

07.07.2014
H Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (Ε.Ο.Τ.Δ.Θ.), μετείχε στη σύνοδο της Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ το Γραφείο για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR) με θέμα Προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης: Δικαιώματα, Ευθύνες και δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη στις 3 και 4 Ιουλίου 2014. Στην σύνοδο αυτή του ΟΑΣΕ μετείχαν εκπροσωπώντας οι Φουντά Ρεσίτ και Φατίχ Χαφιζμεχμέτ (μέλη του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ABTTF) από την Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης η Περβίν Χαϊρουλλάχ (Γενική Διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ και μέλος του Δ.Σ. της EMISCO), η Αϊσέλ Χόμκο (αντιπρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης και μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης).

Αντίθετα τις Διεθνείς πράξεις και τις συνταγματικές διατάξεις, παραβιάζουν τα δικαιώματα έκφρασης και ελευθεροτυπίας των μειονοτήτων.

Η Εκπρόσωπος για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης του ΟΑΣΕ η Dunja Mijatovic έκανε το ξεκίνημα της ομιλίας ,η Mijatovic στο πεδίο εφαρμογής της ελευθερίας έκφρασης υπογράμμισε τη σημασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης ,επίσης, επέκρινε για την έλλειψη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης σε ορισμένες χώρες μέλος του ΟΑΣΕ. Η Περβιν Χαϊρουλάχ μιλώντας στην 1η συνεδρία ανέφερε πως στην Ελλάδα παρά τις διεθνείς και συνταγματικές δεσμεύσεις, κρατικοί λειτουργοί παραβιάζουν τα δικαιώματα έκφρασης και ελευθεροτυπίας των μειονοτήτων, ανέφερε πως ένας δημοσιογράφος τη τουρκικής μειονότητας απειλήθηκε μπροστά στον δικηγόρο του επειδή είχε χαρακτηρίσει την μειονότητα ¨τουρκική¨. Έδωσε παραδείγματα πάνω των μειονοτικών δημοσιογράφων πως οι υποχρεώσεις που επιφέρει ο νόμος 3592/2007 για τα μικρής κλίμακας ΜΜΕ της μειονότητας είναι πολύ δύσκολες, ανέφερε και τις οικονομικές και νομικές πιέσεις.

Ο υφιστάμενος νόμος για τα ΜΜΕ απειλεί την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης.

Στην ίδια συνεδρία πήρε τον λόγο η εκπρόσωπος της ABTTF Φουντά Ρεσίτ και τονίζοντας την πολυφωνία των ΜΜΕ, αναφέρθηκε εκπροσωπώντας της τούρκικης μειονότητας του ραδιοφωνικού οργανισμού που δημοσίευαν σε τούρκικη γλώσσα επειδή δεν έκαναν αρκετές δημοσιεύσεις σε ελληνική γλώσσα από το συμβούλιο ραδιοφωνικής και τηλεόρασης της Ελλάδας επιβλήθηκαν σε πρόστιμα . Μαζί με αυτό η Φουντά Ρεσίτ ανέφερε την περίπτωση της Χαράς Νικοπούλου και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις εφημερίδες Μιλλέτ και Γκιουντέμ 150 και 120 χιλιάδες ευρώ, είπε ότι δήλωσε για την ακύρωση τα πρόστιμα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η Ρεσίτ περιέγραψε επίσης τις σχετικές με το θέμα επισκέψεις που πραγματοποίησαν στην Δυτική Θράκη οι οργανώσεις MİDAS και FUEN, επίσης δήλωσε ότι απειλεί την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης το υψηλό ποσό πρόστιμα που κόβουν σε μειονοτικές εφημερίδες . Η ελληνική αντιπροσωπεία απάντησε στους εκπροσώπους της μειονότητας, ότι πολλά μέσα ενημέρωσης στη Δυτική Θράκη εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα μόνο ορισμένες εφημερίδες και ραδιοφωνικές εκπομπές επειδή δεν τήρησαν στο νόμο και κρίνονται από τα δικαστήρια ως αποτέλεσμα έλαβαν αυτής της τιμωρίας.

Οι οργανώσεις που έχουν στο όνομα η λέξη «τουρκική» κλείνουν, στους δημόσιους χώρους Τούρκικα απαγορεύονται

Στην 2η συνεδρία που είχε τίτλο ¨Υποχρεώσεις στο πλαίσιο της ελευθερίας έκφρασης¨ πήρε τον λόγο η Αϊσέλ Χόμκο η οποία άρχισε την ομιλία της λέγοντας πως είναι η αντιπρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης που κλείσθηκε από Έλληνες αρμόδιους λόγω της λέξης «τουρκική» η Χόμκο είπε πως σε συνέδριο που έγινε τον Νοέμβριο του 2013, δεν επετράπη σε μειονοτικό δημοσιογράφο να μιλήσει στα τουρκικά, παρά την προτεραία δέσμευση και παρά την ύπαρξη επίσημου μεταφραστή στην αίθουσα και ότι μετά από αυτό πολλά μέλη της μειονότητας και ομιλητές διαμαρτυρήθηκαν σχετικά. Στην συνέχεια η Χόμκο είπε πως τότε ο διοικητής του νοσοκομείου είχε απαγορεύσει την χρήση τουρκικών στις συνομιλίες μεταξύ ασθενών και γιατρών, κάτι που όπως είπε καταργήθηκε μετά από αντιδράσεις από τον διάδοχο του. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το δικαίωμα έκφρασης της τουρκικής μειονότητας.

Ένας Τούρκος στο όνομα Τζαχίτ Μουσταφά συνελήφθη τρεις φορές επειδή υποστήριξε το κόμμα της Τούρκικης Μειονότητας της Θράκης .

Στην ίδια συνεδρία πήρε τον λόγο ο εκπρόσωπος της ABTTF ο Φατίχ Χαφίζμεχμέτ, ο οποίος αναφέρθηκε το κόμμα DEB που είναι οι αντιπρόσωποι της τούρκικης μειονότητας στο πολιτικό πεδίο και τη συμμετοχή του για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές με το σύνθημα ¨Ευρώπη άκου την φωνή μας¨. Ο Χαφιζμεχμέτ ανέφερε πως από τα περιστατικά που συνέβησαν πριν από τις ευρωεκλογές και μετά την επιτυχία του DEB στις εκλογές βγήκαν ειδήσεις και με τα σχόλια έγινε αντιληπτό πως η τουρκική μειονότητα ακόμη αντιμετωπίζεται ως ¨ο άλλος¨. Στη συνέχεια μίλησε για την άδικη σύλληψη του Τζαχίτ Μουσταφά ο οποίος είναι ένας Τούρκος δάσκαλος κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου συνελήφθη αυθαίρετη τρεις φορές με το αιτιολογικό πως ασκούσε προπαγάνδα υπέρ του κόμματος DEB , επίσης, πρόσθεσε ότι καταδίκασε και η FUEN αυτή την κατάσταση και κάλεσε τις Eλληνικές Aρχές να σεβαστούν το δικαίωμα για ελεύθερες εκλογές και να εγγυηθούν το δικαίωμα για ελεύθερη έκφραση των πολιτών . Η Ελλάδα χρησιμοποίησε το δικαίωμα της απάντησης και σε αυτή την συνεδρίαση, ισχυρίστηκε ότι συμμορφώνονται τις διεθνείς συμφωνίες με το θέμα της Τούρκικης μειονότητας της Δυτικής Θράκης, για το θέμα συμμέτοχης του DEB Κόμματος στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , αν και σύμφωνα αφορούσε τα ζητήματα που συζητούνται, είπε ότι στα άλλα φόρουμ θα ήταν πιο ακριβές να μιλήσουμε γι 'αυτό το θέμα.

Η Ελλάδα στις ΜΚΟ δεν ανέχεται να ονομαστεί ως «Τούρκοι»!

Στην 3η συνεδρία που είχε τίτλο ¨ΟΑΣΕ και οι ρόλοι των ΜΚΟ¨, πήρε τον λόγο πάλι η Περβίν Χαϊρουλλάχ, η οποία ανέφερε πως καθώς η ελευθερία έκφρασης είναι ένα με τα άλλα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, η απαγόρευση του ενός αλυσιδωτά επηρεάζει και τα άλλα. Πρόσθεσε και πως οι ΜΚΟ έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο μέσα στις δημοκρατικές αξίες αλλά η Ελλάδα δεν είναι ανεκτή η ίδρυση συλλόγων με εθνική ονοματολογία.
ΓΚΑΛΕΡΙ