ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Federal Meclis’in NSU raporu Almanya’daki Türk toplumunda hayal kırıklığı yarattı

26.08.2013
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Cinayetlerin tüm detayları ve gerçekliği ile araştırılmasını ve elde edilen bulguların dürüstçe kamuoyu ile paylaşılmasını talep ettik, ancak cinayetlerin araştırılmasından sorumlu komisyon cinayetlerde ırkçılık bulgusuna rastlamadığını açıklayarak büyük bir hayal kırıklığına sebep oldu

Federal Alman Meclisi, 2000-2007 yılları arasında 8’i Türk, 1’i Yunan ve 1’i de Alman polis memuru olmak üzere on kişinin cinayetinden sorumlu Neonazi terör hücresi “Nasyonal Sosyalist Yeraltı” (NSU) tarafından öldürülmesi ile ilgili soruşturmasını tamamladı. Yetkililerin cinayetlerin arkasında ırkçı gerekçelerin olduğuna yönelik bulguları bilinçli olarak görmezden geldiği iddialarını reddeden rapor, Almanya’daki Türk toplumu arasında hayal kırıklığı yarattı.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre NSU raporunu kamuoyuna açıklayan Komisyon Başkanı Sebastian Edathy(SPD), Neo-nazi cinayetleri soruşturmasında güvenlik birimlerinin yaptığı hatalar zincirini “emsalsiz tarihi bir fiyasko” olarak nitelendirdi. Komisyon Başkan Yardımcısı Stephan Stracke de Alman güvenlik kurumlarının “yüz kızartıcı başarısızlığı”ndan bahsetti. Buna karşılık ilgili komisyon, yetkililerin failleri görmezden geldiğine ya da desteklediğine dair bir bulguya rastlamadıklarını açıkladı.

Almanya’daki Türk toplumunun temsilcileri ve NSU kurban yakınları Federal Alman Meclisi’nin ilgili komisyonu tarafından hazırlanan NSU raporunu yetersiz buluyor. 2006 yılında Dortmund’da öldürülen Mehmet Kubaşık’ın kızı Gamze Kubaşık’ın avukatı Sebastian Scharmer, kurumsal ırkçılığın temelde yatan bir sorun olmasına rağmen raporda yer bulmamasını eleştirdi.

2 Eylül’de ise Federal Meclis’teki özel oturumda görüşülecek Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütüyle ilgili rapor konusunda Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Federal Alman Meclisi’nin NSU cinayetleri ile ilgili raporu cinayetlerin arka planını aydınlatmada yetersiz kalmış olması nedeniyle Almanya’daki Türk toplumu açısından önemli bir hayal kırıklığı oluşturdu. Zira Avrupa’daki Türk toplumunun tek beklentisi NSU cinayetlerinin tüm detayları ile araştırılması ve tüm gerçekliğiyle kamuoyu ile dürüst bir şekilde paylaşılmasıydı. Raporda güvenlik güçlerinin tarihi bir başarısızlık sergilediği kabul edilmekle birlikte raporda cinayetlerin olması gerektiği gibi araştırılmamasında kurumsal düzeyde ırkçılık olduğuna değinilmemesi raporun gerçekliği ve dürüstlüğü bakımından bazı şüpheler doğuruyor. Bu şüphelerin giderilmesi ve Almanya’da yaşayan göçmenlerin bu ülkeye olan güvenlerinin yeniden tesis edilmesi için bir anlamda tarihi bir fırsat olan bu konunun Federal Meclis tarafından büyük bir hassasiyetle ve samimiyetle ele alınmasını talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.