ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF BM’ye sunduğu bildiride 240 İmam Yasası’na olan tepkisini dile getirdi

25.02.2013
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne Batı Trakya Türk Azınlığı’nın din ve vicdan özgürlüğü çerçevesinde 240 İmam Yasası sorunu ile ilgili yazılı bildiri sundu. 25 Şubat-22 Mart 2013 tarihlerinde Cenevre’de düzenlenen BM İnsan Hakları Konseyi 22.Oturumu’na sunduğu bildiride ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın din alanındaki özerkliğini ortadan kaldırmaya yönelik 3536/2007 sayı ve tarihli yasa ile bu yasada Ocak 2013’te yapılan ek düzenlemeye olan tepkisini dile getirdi.

ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın statüsünün belirlendiği Lozan Barış Antlaşması’nın kendisinden önce Yunanistan ve Osmanlı İmparatorluğu arasında imzalanan 1913 Atina Antlaşması’nı onayladığını ve Atina Antlaşması’na göre azınlığın kendi dini liderlerini yani müftülerini seçme hakkına sahip olduğunu ifade etti. 1990 yılına kadar Cumhurbaşkanı’nın onayı ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın müftülerini seçtiğini b ancak o tarihten sonra devletin azınlığın seçtiği müftüleri tanımayarak atama yoluna gittiğini belirten ABTTF, bugün Batı Trakya’da devlet tarafından atanmış müftüler ile azınlık tarafından seçilmiş müftüler olmak üzere ikili bir durum yaşandığını söyledi.

Müftü sorununa bir çözüm getirmeyen Yunanistan’ın 2007 yılında Batı Trakya Türk Azınlığı’nın görüşüne başvurmaksızın çıkarttığı yasa ile Batı Trakya’daki camilerde atanmış müftülere bağlı olarak görev yapacak 240 İmam atamak istediğini belirten ABTTF, azınlığın tepkisi nedeniyle bu yasanın bugüne dek uygulanmadığını söyledi. Yunan Hükümetinin mevcut yasadaki eksikleri gidermek iddiası ile ancak yine azınlığın görüşüne başvurmadan Ocak ayında yasada ek düzenlemeye gittiğini söyleyen ABTTF, Türk milletvekillerinin tepkisine rağmen yasanın meclisten geçirildiğini belirtti. Yasada yapılan ek düzenleme ile yalnızca Batı Trakya’daki camilerde değil devlet okullarında da Kur’an dersi vermek üzere devlet tarafından atanmış din görevlilerinin atanmasının yolunun açıldığını söyleyen ABTTF, devletin bu düzenleme ile din üzerindeki devlet kontrolünü genişletmeye çalıştığını belirtti.

Devletin inanç ile ilgili hiçbir konuda müdahale etmemesi gerektiğini söyleyen ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın din alanındaki özerk yapısına ciddi bir müdahale olan bu yasanın tümden iptal edilmesini istediğini belirtti.

ABTTF’nin BM İnsan Hakları Konseyi 22. Oturumu’na sunmuş olduğu yazılı bildiriye http://daccess-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/G13/107/79/PDF/G1310779.pdf?OpenElement linkinden ulaşabilirsiniz.


GALERİ