ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Federal Meclis’ten “Sünnet Yasası”na onay

13.12.2012
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Federal Alman Meclisi, sünnet yasası ile ülkesinde yaşayan farklı inanca sahip grupların taleplerini dikkate aldığını göstermiştir.

Almanya Köln Eyalet Mahkemesi’nin erkek çocukların sünnet edilmesine yasaklaması üzerine Almanya’da yaşayan Yahudilerin ve Müslümanların tepkisi karşısında Federal Alman Meclisi, erkek çocukların sünnet edilmesine izin veren bir yasa tasarı hazırladı. Federal Meclis’te dün yapılan oylamada yasa tasarısı 434 milletvekilinin “evet” oyu ile kabul edildi. Yasaya göre ebeveynler belli koşullar altında erkek çocuklarını sünnet ettirebilecekler.

Köln Eyalet Mahkemesi sünneti “adam yaralama” suçu olarak saymış, sünneti yasaklamıştı

Köln Eyalet Mahkemesi, Mayıs 2012’de sünneti “adam yaralama” suçu kapsamına alarak eyalette erkek çocukların sünnet edilmesini yasaklamıştı. Bu karar Almanya’da yaşayan Yahudi ve Müslüman toplumun tepkisini çekmiş, tepkiler üzerine Federal Alman Meclisi belirli koşullar altında sünnete izin veren yeni bir kanun hazırladı. Dün Federal Alman Meclisi’nin kabul ettiği yasaya göre sünnet işlemi 6 aydan büyük çocuklarda yalnızca doktorlar tarafından yapılacak. Bebeklerin sünneti ise bu konuda tıbbi eğitim almış kişiler tarafından da yapılabilecek. Yasaya göre sünnetin yapılması için belirli bir dine aidiyet şartı getirilmiyor. Böylelikle yalnızca Yahudiler ve Müslümanlar değil Almanya’da yaşayan diğer kişiler de hijyenik nedenlerden dolayı isterlerse erkek çocuklarını sünnet ettirebilecekler.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Köln Eyalet Mahkemesi’nce “adam yaralama” suçu kapsamına alınan sünnete dün Federal Meclis’ten geçen yasa ile izin verilmesi sevindirici bir gelişme. Federal Alman Meclisi, Almanya’da yaşayan Yahudi ve Müslüman toplumun tepkilerini dikkate alarak sünnet ile ilgili tartışmayı hızlı bir şekilde sonuçlandırmış, Köln Eyalet Mahkemesi’nin kararı ile yargı makamlarına karşı oluşan güvensizlik hissini böylelikle ortadan kaldırmıştır. Böylelikle Federal Alman Meclisi, Almanya’da yaşayan her kesimin tepki ve taleplerini dikkate aldığını göstererek ülkesinde yaşayan bireylerin din ve vicdan özgürlüklerine saygı duyduğunu göstermiştir.” açıklamasında bulundu.