ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

AB Temel Haklar Ajansı: “Nefret suçu AB’nin bir gerçeği”

28.11.2012
Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı(FRA), 27 Kasım 2012 tarihinde nefret suçları ile ilgili iki rapor yayınladı. “Avrupa Birliği’nde nefret suçlarını görünür kılmak: Mağdurların haklarını tanımak” ve “AB Azınlıkları ve Ayrımcılık Anketi Odak Verileri 6: Suç Mağdurları olarak Azınlıklar” başlıklı iki rapor yayınlayan FRA, nefret suçlarının Avrupa Birliği’nin bir gerçeği olduğunu belirtti. Irkçılık, yabancı düşmanlığı, dinsel hoşgörüsüzlük veya bir kişinin engeli, cinsel yönelimi veya toplumsal cinsiyeti temelinde şiddete maruz kaldığını söyleyen FRA, nefret temelli saldırıların eşitlik ve ayrımcılık yapmama ilkelerine zarar vermekle kalmadığını, bununla birlikte bu ilkeleri hedef aldığını söyledi.

Yunanistan, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı konulu çerçeve kararı ulusal mevzuatına aktarmadı

İkinci raporunda FRA, hırsızlıktan ciddi tacize varan beş tip suç karşısında mağdur olmuş 23.500 kişi ile görüştü. Raporun bir bölümü olarak ırkçı suçların mağduru olan azınlıklar ile konuşan FRA, etnik azınlıklar veya göçmen kökenli kişilerin ırkçılık temelli bir bakış açısı ile tehditlere veya ciddi tacizlere maruz kaldığını belirtti. FRA, iki raporun nefret suçları konusunda Avrupa’daki “kara figürü” ortaya çıkardığını açıkladı.

Nefret suçları alanında ulusal düzeyde veri toplanması konusunda sorunlar yaşandığını, bu nedenle üye devletlerde yaşanan nefret suçları konusunda çarpıtılmış bir resmin ortaya çıktığını belirten FRA, 2013 yılında üye ülkelerin 2008/913/JHA ırkçılık ve yabancı düşmanlığı konulu Çerçeve Kararı’nı nasıl uyguladıklarını gözden geçirileceğini açıkladı. FRA, ırkçılık veya yabancı düşmanlığı temelinde işlenen suçların diğerlerinden daha sert şekilde cezalandırılması yönünde üye devletlerin gerekli önlemleri almasını gerektiren çerçeve kararı Yunanistan’ın ulusal mevzuatına aktarmadığını ifade etti.

Irkçı saldırıların kaydedilmesi için 2011 yılında oluşturulan sistem henüz resmi bir veri açıklamadı

Yunanistan’ın ırkçı ve yabancı düşmanı saik ile işlenmiş suçları cezayı ağırlaştıran neden olarak kabul ettiği belirtilen raporunda FRA, Yunanistan’ın nefret suçlarına ilişkin olarak resmi rakamları genel olarak yayınlamadığını söyledi. FRA, Yunanistan’da İnsan Hakları Ulusal Komisyonu ile BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin 2011 yılında ırkçı saldırıların kayıt edilmesine ilişkin bir sistem oluşturduğunu, ancak henüz hiçbir verinin açıklanmadığını ifade etti. Resmi veriler olmasa da FRA, Belçika, İspanya ve Danimarka ile Yunanistan’da yaşayan göçmenlerin nefret suçlarının mağdurları olduğunu belirtti.
FRA: Her 4 kişiden 1’i ırkçı temelli saldırılar nedeniyle mağdur oldu

“AB Azınlıkları ve Ayrımcılık Anketi Odak Verileri 6: Suç Mağdurları olarak Azınlıklar” başlıklı raporunda ise FRA, her dört kişiden birinin son 12 ay içerisinde hırsızlıktan ciddi tacize uzanan beş suçtan birinden dolayı mağdur olduğunu açıkladı. Mayıs 2008-Kasım 2008 tarihleri arasında 23.500 kişi ile görüşen FRA, Yunanistan’da görüştüğü Romanlardan yüzde 54’ünün son 12 ayda bir suçtan dolayı mağdur olduklarını ifade ettiklerini belirtti. FRA’nın görüştüğü Romanların yüzde 29’unun 12 ay içerisinde en az bir kere evlerinin soyulduğu belirtilen raporda her 100 kişinin 12 ayda 174 ciddi taciz olayı ile karşı karşıya geldiğini belirtti.
GALERİ