ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Uluslararası Sınır Tanımayan İnsan Hakları Örgütü Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları hakkında bir basın açıklaması yayımladı

23.10.2012
Uluslararası Sınır Tanımayan İnsan Hakları (Human Rights Without Frontiers International) Örgütü, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları hakkında 22 Ekim 2012 tarihinde bir basın açıklaması yayımladı. 16-20 Ekim 2012 tarihlerinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) tarafından AP Milletvekili François Alfonsi, Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) Başkanı Hans Heinrich Hansen ile birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını incelemek üzere Yunanistan’a keşif ziyaretinde bulunan HRWF Direktörü Willy Fautre, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yapısal insan hakları sorunlarını inceledi, Yunan Hükümeti’ne Batı Trakya Türk Azınlığı ile yapıcı bir diyalog kurması çağrısında bulundu.

Çocukların okul eğitimi hakkı ailelerinin seçimi

En zorlu konulardan birinin iki dilli okul öncesi eğitime erişimin reddedilmesi olduğu ifade edilen basın açıklamasında HRWF, Şahin köyünde bulunan Türk Azınlık İlkokulu’na yaşanan kayıt sorununa dikkat çekti, Şahin köyünde bazı ailelerin dilsel ve kültürel kimliklerini kaybetme riskine karşı çocuklarını Yunanca konuşulan devlet anaokuluna göndermediklerini belirtti. Hükümetin Türkçe-Yunanca anaokullar açılması talebini reddettiğini belirten HRWF, Şahin Türk Azınlık İlkokulu’nda çocukları derse alan müdürün görevden alındığı kaydetti.

Dernek kurma özgürlüğü

İnsan hakları heyetinin 1920 ve 30’larda kurulan üç derneğin yaklaşık 50 yıl sonra isiminde “Türkçe veya “azınlık” kelimesi geçtiği için kapatıldığını söyleyen HRWF, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Yunanistan’ı haksız bulmasına karşın Yunanistan’ın bu üç derneği kayıt etmediği veya faaliyet göstermesine izin vermediğini belirtti.

Medya özgürlüğü

İnsan hakları heyetinin Gündem’den Cemil Kabza ve Millet’ten Cengiz Ömer ile görüştüğünü belirten HRWF, bu iki gazetenin 2010 yılında Yunanlı bir öğretmen hakkında haksız ithamlarda bulunan yazılar yayımladıkları gerekçesi ile yüksek miktarda ceza verildiğini belirtti. HRWF, 22 Mart 2013’te görüşülecek davada fahiş tutardaki cezalar verilmesi durumunda bu iki gazetenin iflas edeceğini ifade etti.

Din Özgürlüğü

HRWF’nin ve FUEN’in Batı Trakya Türk Azınlığı tarafından seçilen müftüler ile bir araya geldiği belirtilen basın açıklamasında müftü sorunu detayları ile dile getirildi. 24 Aralık 1990 tarihli kararname ile müftülerin seçiminde değişikliğe gidildiğini ifade eden HRWF, yeni yasanın kabul edilmesi sırasında Yunan makamlarının hiçbir şekilde yerel liderlere danışmadığını ekledi.

Türk mirası Müslüman azınlığın barışcıl bir toplum olduğunu, ülkenin güvenliğini tehdit eden ayrılıkçı bir gündeminin olmadığını belirten HRWF, Türkçe konuşan bu Müslüman toplumun kimliğini, dilini ve dinini korumaya devam etmekle birlikte ülkesi Yunanistan’a bağlı olduğunu ifade etti. İki kimliği barışçıl bir şekilde birleştiren bu toplumun ülkenin toprak bütünlüğünü tehdit etmediğini belirten HRWF, Yunan Hükümetini eğitim, din özgürlüğü ve dernek kurma özgürlüğü alanlarında yaşanan sorunları çözmeye davet etti.
GALERİ