ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

AKPM Türkiye oturumunda Batı Trakya Türk Azınlığı gündeme getirildi

02.07.2008
27 Haziran 2008 tarihinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye’den Gökçeada’da yaşayan Rum Azınlık’a ait okulların yeniden açılmasına izin vermesi ve Rum Azınlık’a ait kamu binalarını iade etmesi talebinde bulundu. İsviçreli Parlamenter Andreas Gross tarafından kaleme alınan rapor ve buna bağlı tavsiye kararında Türkiye’den İstanbul’daki Rum Ortodoks topluluğuna ait okullar ya da Batı Trakya’daki Türk Müslüman topluluğuna ait okullar ile aynı çizgide Gökçeada’da Rum Azınlık’a ait en az bir okulun açılmasına izin verilmesi istendi.

Tavsiye kararda “Türk“ kelimesi, İnsan Hakları Komitesi raportorü Andreas Gross, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin AKPM vekilleri ile Milliyetçi Hareket Partisi AKPM üyesi Tuğrul Türkeş tarafından sunulan değişiklik önergesinin ardından metne dahil edildi. Türkiye ve Yunanistan’dan Lozan Antlaşması temelinde azınlıklar konusunda ikili bir diyalog ve danışma mekanizmasının oluşturulmasının talep edildiği karar tasarısı hakkında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) AKPM üyesi Birgan Keleş, Meclis oturumunda yaptığı konuşmada Gökçeada ve Bozcaada’daki Yunan kökenli Türk vatandaşları ile Batı Trakya’daki Türk kökenli Yunan vatandaşları arasında kıyas yapmanın yanlış olduğunu ifade etti. Keleş, Gökçeada’da Yunan kökenli Türk vatandaşlara ait okulların kötü muamele değil ekonomik sebeplerle kapatıldığını ifade ettiği konuşmasında Gökçeada ve Bozcaada’da yaşayan Yunan kökenli Türk vatandaşların mülkiyet haklarından tam anlamıyla yararlandığını belirtti. Keleş, aynı durumun Batı Trakya’da yaşayan Türk kökenli Yunan vatandaşları için geçerli olmadığını, çünkü Batı Trakya’da Türklerin mülk edinme oranının yüzde 84’ten yüzde 25’e düştüğünü açıkladı. Benzer şekilde CHP’nin AKPM üyelerinden Haluk Koç, karar tasarı konusunda gerçekleştirilen tartışmalar sırasında söz alarak raporun tek taraflı bir bakış açısıyla hazırlandığını dile getirerek Batı Trakya Türk Azınlığı’na uygulanan baskıları gündeme getirdi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, Andreas Gross tarafından kaleme alınan rapor ve buna bağlı karar tasarısı metninde Batı Trakya’da yaşayan Müslüman Azınlık’ın “Türk“ olarak nitelendirilmesinin önemine dikkat çekerek Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının AKPM oturumunda gündeme getirilmesinden duydukları memnuniyeti ifade etti. Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Yunan devleti ve hükümeti ile sorunların çözümü konusunda diyalog kurmak amacı ile hareket ettiğini belirtti. Türkiye ve Yunanistan arasında azınlıklar ile ilgili sorunların çözümü konusunda oluşturulması talep edilen söz konusu mekanizma ile ilgili olarak Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın talep edildiği takdirde Yunan devleti ile diyalog kurmaya hazır olduğunu belirtti.
GALERİ