ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF’den Strazburg’a çalışma ziyareti

12.10.2022

ABTTF, çalışma ziyaretinde Batı Trakya Türk toplumunun dernekleri ile ilgili AİHM kararlarının Yunanistan tarafından ısrarla uygulanmamasını gündeme getirdi, Batı Trakya Türk toplumu ile ilgili güncel gelişmeleri aktardı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 11-12 Ekim tarihlerinde Strazburg’a çalışma ziyaretinde bulundu. 10-14 Ekim 2022 tarihlerindeki Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Sonbahar Olağan Oturumu’na paralel gerçekleştirdiği çalışma ziyaretinde ABTTF, Avrupa Konseyi birimleri ve parlamenterlerle yaptığı görüşmelerde örgütlenme özgürlüğünün ihlali ve Bekir Usta ve Diğerleri dava grubu ile ilgili AİHM kararlarının 14 yılı aşkın süredir uygulanmaması başta olmak üzere Batı Trakya Türk toplumunun güncel sorunlarını gündeme getirdi.

İki günlük çalışma ziyaretinde ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık, Avrupa Konseyi AİHM Kararları İcra Dairesi Başkanı Clare Ovey ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Sekretaryası’ndan İnsan Hakları Toplantılarından Sorumlu Zoë Bryanston-Cross, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Danışmanı Matthieu Birker, AKPM Finlandiya Ulusal Delegasyonu Başkanı Kimmo Kiljunen ve Avrupa Konseyi Uluslararası STK’lar Konferansı Başkanı Gerhard Ermischer ile görüşmeler gerçekleştirdi. 

Görüşmelerde ABTTF, Bekir Usta ve Diğerleri dava grubuna konu İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği ile ilgili güncel gelişmeler hakkında bilgilendirmede bulundu. Bu çerçevede ABTTF, 29 Haziran 2021’de İskeçe Türk Birliği’nin temyiz başvurusunu reddeden Yargıtay’ın 31 Ağustos 2022 tarihli kararı ile diğer iki derneğin de temyiz başvularını reddetiğini aktardı. ABTTF, Yargıtay’ın Bakanlar Komitesi’nin Haziran 2022 tarihli kararını dikkate almayarak Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin temyiz başvurularını da reddetmesi ile üç derneğin iç hukuk sürecini bitirmiş olduklarını ifade etti.

Görüşmelerde ABTTF, Batı Trakya Türk toplumuna yönelik “ülke içindeki düşman” algısının siyaset ve medyada hakim olmasının nefret söylemi ve nefret temelli saldırıların artışa geçmesine sebep olduğunu belirterek bu durumun içerdiği potansiyel riske dikkat çekti. Son dönemde yazılı ve görsel medyada Batı Trakya Türk toplumunu temsil eden kişilerin hedef gösterildiğini ve bu kişilere yönelik nefret söylemlerinin arttığını belirten ABTTF, son olarak İskeçe SYRIZA Milletvekili Hüseyin Zeybek’in yerel bir televizyon kanalındaki canlı yayında ölümle tehdit edilmesinin endişeleri artırdığını kaydetti. 

GALERİ