ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF’den Brüksel’e çalışma ziyareti

04.02.2020

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) 4 Şubat 2020 tarihinde Avrupa Birliği’nin (AB) merkezi Brüksel’e çalışma ziyaretinde bulundu. ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu ve ABTTF Başkan Yardımcısı Sami Yusuf, ABTTF Brüksel Temsilciliği’nde görevli Deniz Servantie’nin de eşlik ettiği çalışma ziyareti kapsamında Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi milletvekilleri, İtalya’daki Alman azınlığına mensup Herbert Dorfmann (EPP, İtalya), Letonya’daki Rus azınlığına mensup Tatjana Ždanoka (Yeşiller/EFA, Letonya) ve Romanya’daki Macar azınlığına mensup ve aynı zamanda Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Başkanı Loránt Vincze (EPP, Romanya) ile görüştü. 

Batı Trakya Türk toplumu ile ilgili güncel gelişmeler aktarıldı, iş birliği konuları ele alındı

AP çatısı altında azınlık hakları ile ilgilenen milletvekilleri ile yapılan görüşmelerde, Batı Trakya Türk toplumunun güncel sorunları ve Batı Trakya bölgesinde yaşanan güncel gelişmeler dile getirildi. ABTTF Başkanı Habip Oğlu, Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumunu hedef alan nefret söyleminin devam ettiğini belirterek, bazı Yunan siyasetçilerin yaptığı açıklamalarda ve basında çıkan haber ve yorumlarda “öteki” olarak nitelendirilen Batı Trakya Türk toplumunun Yunanistan için bir “tehdit” ve “tehlike” unsuru olarak gösterilmeye çalışıldığını kaydetti.

Batı Trakya Türk toplumunun antlaşmalarla garanti alınan eğitim ve din özerkliğinin Yunan devleti tarafından sistematik olarak ihlal edildiğinin altını çizen Habip Oğlu, Batı Trakya Türk azınlık okullarının öğrenci azlığı gerekçe gösterilerek teker teker kapatıldığını, Batı Trakya Türklerinin seçtiği müftülerin Yunan hükümetince tanınmadığını ifade etti. Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğü alanında yaşadığı güncel sorunlara da değinen Habip Oğlu, Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Batı Trakya Türk dernekleri ile ilgili 2008 yılında aleyhinde verdiği kararları hala uygulamadığını not etti. 

Batı Trakya Türk toplumunun yaşadığı ekonomik sorunların da konuşulduğu görüşmelerde, AP Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller İntergrubu’nun 2020 faaliyet takvimi ve geleceğe dönük iş birliği konuları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

GALERİ