ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Prof. Dr. Tekin Akıllıoğlu Batı Trakyalı Türklerini bilgilendirdi

24.04.2006
Avrupa Batı Trakya Türk Fererasyonu (ABTTF)’nin tüzük değişikliği için biraraya geldiği ABTTF Genel Kurulu Toplantısı’na onur konuğu olarak katılan Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tekin Akıllıoğlu toplantının ardından düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, 19 Madde mağdurlarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde ücretsiz olarak savunacağını belirtti.

Türkiye’de 300 bin Batı Trakya Türkünün yaşadığını, bunların yaklaşık 50 bininin de ırkçılığa dayalı Yunan Vatandaşlık Yasası’nın 19. Maddesi nedeniyle Yunan Vatandaşlığı’ndan çıkarılmış olduğunu kaydeden Prof. Dr. Akıllıoğlu çağrısının yalnız Türkiye’de değil dünyanın her yerinde yaşayan mağdurlar için geçerli olduğunu belirterek, “Mağdurlar, mağduriyetleri ve kazanabilecekleri hakları konusunda yeterince bilgi sahibi değiller. Bu konuda insanların bilgilendirilmeleri lazım. Ben gönüllü olarak bu maddeden mağdur olmuş Batı Trakya Türklerini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde savunacağım, lütfen mağdur olmuş olan tanıdıklarınıza iletiniz” diye konuştu.

Mülkiyet zaman aşımına uğramaz

Mülkiyet ve aile hakları konusunda da bilgi veren Prof. Dr. Tekin Akıllıoğlu, Yunanistan Devleti’nin aradan ne kadar zaman geçerse geçsin, özel şahsa ait tapulu bir araziyi devlet mülkiyetine katamayacağını ifade ederek, vatandaşlıktan çıkarılmış ve yıllarca Yunanistan’a gidememiş Batı Trakya Türklerinin Yunanistan’da bulunan tapulu mallarıyla ilgili sorunları varsa sorunu rahatlıkla AB İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyabileceklerinin altını çizdi.

Yunanistan’ın son dönemlerde mağdurları yeniden vatandaşlığa almaya başladığını belirten Araştırmacı Cem Şentürk, Yunan Devleti’nin vatandaşlık için başvuru istediğini ve başvuru için ödenmesi gereken paradan eski Sovyetler Birliği’nden göç etmiş Pontuslu Rumlar’ı muhaf tututuğunu belirterek yeniden bir ırkçılık suçu işlendiğine dikkat çekti.

19. Madde ile ilgili son dönemlerde yaptıkları uluslararası siyasi girişimlerin altını çizen ve bulundukları girişimler sonucu, AKPM Türk Delegasyonu Üyesi ve AKP İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu tarafından Avrupa Konseyi’ne 19. Madde mağdurlarıyla ilgili soru önergesi sunulmasını sağladıklarını belirten ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ise şöyle konuştu:

“Batı Trakya Türklerinin yaşadığı mağduriyet siyasi bir sorundur. Ülkemiz Yunanistan bu sorunun çözümü için gerekli adımları atmamaktadır. Biz de ABTTF olarak uluslararası girişimlerde bulunarak diğer AKPM ülkelerinin de desteğiyle sorunun çözümünü hızlandırmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz bir yıl içinde oluşturduğumuz bilim ve basın kolu çok başarılı çalışmalar yürütmektedir. Şimdi, Sayın Prof. Dr. Tekin Akıllıoğlu’yla birlikte bir de hukuk kolu oluşturduk. Prof. Dr. Tekin Akıllıoğlu aracılığıyla artık olayların hukuksal alandaki çözümleri için de çaba harcayacağız.”

Irkçılığa karşı protesto

Geçtiğimiz hafta sonu Giessen’de yapılan, 14 derneğin katıldığı ve ABTTF Tüzüğü’nün bazı maddelerinin oy çoğunluğuyla kabul edildiği genel kurul toplantısında, Yunanistan’da ülkenin en yüksek trajli gazetelerinden birinde, ‘Trakya’da etnik temizlik yapılması’ gerektiğine ilişkin yazılan yazıyı kınamak ve AB üyesi Yunanistan’da hala yaşanmakta olan ırkçılığı protesto etmek amacıyla hazırlanan, “Yunanistan’da Yükselen Irkçılığa Dair ABTTF Genel Kurulu Açıklaması” okundu.

Tüm dünya kamuoyunun ve duyarlı Yunan vatandaşlarının ülkede yükselen ırkçılığa karşı dikkatlerinin çekilmesi gerektiğinin ifade edildiği genel kurulda basının da olaydan haberdar edilmesi kararı alındı.
GALERİ