ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, AGİT’te Yunanistan’daki Türk azınlığın yaşadığı sorunları dile getirdi

15.10.2006
ABTTF, 2-13 Ekim 2006 tarihleri arasında Varşova'da gerçekleştirilen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) toplantılarının ilk gününde Batı Trakya Türk azınlığının yaşadığı ‘vatandaşlık ve siyasi katılım’ ikinci günü ise ‘örgütlenme ve insan hakları’ konularını dile getirdi.

Devlet yetkililerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları (STK) ve akademisyenlerin katıldığı AGİT’e Batı Trakya Türklerini temsilen, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nundan (ABTTF) Özkan Reşit ve Yüksek Tahsillier Derneği katıldı. Reşit, Yunanistan’da yaşayan Türk ve Makedon azınlık tarafından ifade edilen azınlık sorunlarına Yunan delegasyonu tarafından yıllardır tekrarlanan çok yuvarlak cevaplar verildiğini ve bu tutumun Yunanistan’ın ülkesinde yaşayan azınlık sorunları politikasında onyıllardır bir gelişim kaydetmediğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, „Yunanistan, kendi azınlığını hep bir tehlike olarak görüyor, bu nedenledir ki yaptığı haksızlıkları kabul etmiyor ve azınlıkların ülkede birlik ve barış içerisinde yaşamalarına yönelik politikalar geliştirmiyor. Unutulmamalıdır ki, Azınlıklar yaşadıkları ülkeleri her anlamda zenginleştiren gruplardır“ dedi.

Türkler yönetimden uzak tutulmaya çalışılıyor

Yunanistan’ın siyasi hayata katılım konusundaki yasaları nedeniyle, Batı Trakya Türk azınlığının önemli sorunlar yaşadığını ve nüfusu oranında temsil edilemediğinin altını çizen Reşit, „Yunanistan’ın bağımsız milletvekili adaylığı için öne sürdüğü yüzde 3’lük baraj nedeniyle, Meclise bağımsız milletvekili göndermemiz zaten mümkün olduğunca zorlaştırılmıştır. Ama bırakınız Meclisi, nüfusun yüzde 50’den fazlasının Türk olduğu seçim bölgelerinde yapılan seçim sistemi değişikiği nedeniyle, halkın oyları başka bölgelere yönlendirilip bölünerek, bölgelere Türk vali seçimi bile engellendi.“ şeklinde konuştu.

Yunanistan’da bu ay gerçekleştirilecek olan yerel seçimlere de değinen Özkan Reşit, PASOK’un Türk azınlıktan avukat Gülbeyaz Karahasan’ı İsekeçe-Kavala-Drama Genişletilmiş Bölge Valiliğine aday göstermesinin, Karahasan’ın Türk olması nedeniyle Yunan siyasetinde krize yol açtığını da hatırlattı.

Yunanistan azınlık politikasında ilerleme kaydedemiyor

AGİT’te, Yunan Vatandaşlık Anayasası’nın 19 maddesi nedeniyle vatandaşlığını kaybetmiş olan Türk azınlığı da gündeme getiren Özkan Reşit, „Yunan delegasyonu, 19. Maddenin azınlıklar değil, ülkeye za-rar vermesinden korkulan insanlar için çıkarıldığını söyledi. Oysa yasanın azınlıkları hedef aldığı yadsınamayacak bir gerçektir. Konu, uluslararası bir çok platformda dile getirilmiş ve haksızlık yalnızca azınlık tarafından değil, AB yetkilileri tarafından da kabul edilmiştir. Yunanistan’ın ısrarla aynı şeyleri söylemesi, ülkesinde yaşayan azınlıklar konusunda hiçbir ilerleme kaydedemediğinin göstergesidir“ diye konuştu.

Yunanistan’da ‚Türk’ sözcüğünün kullanılmasının hala bir sorun teşkil ettiğini dile getiren Özkan Reşit’e Yunan delegasyonunun cevabı, Yunanistan’da Türk değil müslüman azınlığın bulunduğu ve Türklerin de müslüman azınlığın bir kısmını oluşturduğu yönündeydi. Bu cevabı, Yunanistan’ın hala ülkesinde yaşayan azınlığın ulusal kimliğini tanımadığı anlamı taşıdığını belirten Reşit, „Bir insanın ulusal kimliğinin tanınmaması bir insan hakları sorunudur. Dinden önce ulusal kimlik gelir, zira din kişiye özgü bir olgudur. Ayrıca, Yunanistan’daki azınlıklar dinlerini de özgürce yaşayamamaktadır“ diye konuştu.

1927 yılında kurulmuş olan İskeçe Türk Birliği, 1928’de kurulmuş Gümülcine Türk Gençler Birliği ve 1936’da kurulmuş Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği, isimlerinde yer alan „Türk“ sözcüğü nedeniyle 1984 yılından beri resmen kapalı tutuluyor. 2001 yılında kuruluşu tamamlanan Rodop Türk Kadınları Kültür Derneği’ne isminde yer alan ‚Türk’ sözcüğü nedeniyle kuruluş izni verilmedi.Kapatılan derneklerden İskeçe Türk Birliği ve kuruluş izni verilmeyen Rodop Türk Kadınları Kültür Derneği’nin davaları hala Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde devam ediyor.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu'nun yapmış olduğu sunumlar [ 1 ] [ 2 ] [ 1 (Yunanca) ] [ 2 (Yunanca) ] [ 1 (Almanca) ] [ 2 (Almanca) ] [ 1 (Ingilizce) ] [ 2 (Ingilizce) ]

Yunan Delegasyonu'nun vermiş olduğu cevaplar [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ]

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği'nin yapmış olduğu sunumlar [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ]

Yunanistan'daki Makedon Azınlığı adına yapılan sunumlar [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ] [ 9 ] [ 10 ]
GALERİ