ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan´da Maskeler Düştü

17.05.2006
Yunanistan´da Ekim ayında gerçekleştirilecek yerel seçimlerde Batı Trakya Türk Azınlığı mensubu Gülbeyaz Karahasan´ın aday gösterilmesi üzerine Yunanistan´da Başlayan Tartışmalara İlişkin Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu bir açıklama yaptı.

Yunanistan´da Ekim ayında gerçekleştirilecek yerel seçimlerde PASOK´un Türk azınlıktan avukat Gülbeyaz Karahasan´ı İsekeçe-Kavala-Drama Genişletilmiş Bölge Valiliğine aday göstermesi Yunan siyasetinde krize yol açtı. Muhafazakarlar ve kilise tepkili. Adayın etnik kökeni üzerine sürdürülen tartışmalara ilişkin açıklama yapan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu, (ABTTF), tartışmaların seyrinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Azınlık Siyasi Alanda Engellerle Karşı Karşıya

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habipoğlu adına yapılan açıklamada azınlığın ulusal ve yerel siyasette engellerle karşılaştığı, 1993´ten beri bağımsız adaylara uygulanan % 3´lük ülke barajı nedeniyle azınlığın bağımsız milletvekillerini parlamentoya gönderemediği ve azınlığın yerel siyasetteki gücünü kırmak için Kapodistrias Planı adı altında gerçekleştirilen bölge birleştirmeleriyle, azınlığın güçlü olduğu yerel birimlerin Yunanlı çoğunlukların yaşadığı yerlerle birleştirildiği belirtildi.

Skandalidis´ten İtiraf: „Genişletilmiş Valilikler Müslümanların Seçilmemesi için Kuruldu“

ABTTF´nin uluslararası platformlarda bu sorunları dile getirdiğinin belirtildiği açıklamada, bu konuda ihlal olmadığını öne süren Yunanlı siyasi ve diplomatların maskesinin Gülbeyaz Karahasan´ın valiliğe aday gösterilmesiyle düştüğü ifade edildi. Yunanistanda iktidarda bulunan Yeni Demokrasi hükümetinin Doğu Makedonya ve Trakya Bakanı´nın azınlık mensubu adaydan „Yunanlı bir kadın“ olduğunu açıklamasını talep ettiğinin hatırlatıldığı açıklamada, genişletilmiş valiliklerin kuruluşunda fikir babalığı yapan Skandalidis´in, yeni sistemin bir „Müslüman“ valinin seçilmesinin önüne geçilmesini engellemek için oluşturulduğunu Alpha TV´de katıldığı bir programda açıkça itiraf ettiği ifade edildi.

ABTTF: Tartışmalar ve Seçim Süreci Yakından İzlensin

Batı Trakya´da Yunanca yayımlanan Hronos Gazetesi´nde yer alan „Etkin noktada biri, İslam Konferansı, insan hakları kuruluşları önünde bizi şikayet ederse ne yapacağız“ ifadelerine yer verilen açıklamada „Batı Avrupa ülkelerinde ulusal gurur kaynağı olan farklı etnik dinsel kökenli yerel ulusal siyasetçiler, Yunanistan´da neden kabusa dönüşüyor? Azınlığımız asırlardır yaşadığı topraklarda yönetici çıkaramayacak derecede yetersiz midir, yoksa binlerce yıllık Yunan demokrasisi hala kurulduğu zamanki gibi sadece bazılarının demokrasisi olarak mı yaşamaktadır. Ülkemizde demokrat geçinen, azınlığın haklarının ihlal edilmediğini öne süren politikacıların maskelerini düşüren bu tartışmanın tüm dünyaca yakından izlenmesi gerektiğine inanıyoruz ve başta Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, AGIT, Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm demokratik güçleri ve insan hakları örgütlerini tartışmaları ve seçim sürecini yakından izlemeye davet ediyoruz.“ dendi.