ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Uluslararası Af Örgütü’nün 2005 Raporunun Düşündürdükleri

09.11.2005
Uluslararası Af Örgütü, 5 Ekim 2005 tarihinde azınlık haklarının da ele alındığı bir rapor yayınladı. Raporda, azınlıkların yanı sıra, Yunanistan’daki mülteci ve göçmenlerin maruz kaldığı davranışlar mercek altına alınıyor ve önceki yıllarda yayınlanan raporlara gönderme yapılarak mevcut uygulamalar ve düzenlemeler değerlendiriliyor.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) olarak BM, AGİT gibi uluslararası kurumlar dahilinde gerçekleştirilen toplantılar ve sivil toplum örgütleri ile uluslararası kurum bürokratları ile gerçekleştirdiğimiz ikili temaslarda “Türk” etnik kimliğinin yok sayılması, buna bağlı olarak örgütlenme özgürlüğümüzün engellenmesi ve Yunan Vatandaşlık Yasası´nın 19. maddesi nedeniyle mağdur olan 80 bin dolayında hemşehrimizin durumunu tekrar tekrar anlatmaktayız. Bu çerçevede Uluslararası Af Örgütü’nün hazırlamış olduğu raporu, çalışmalarımızın hedefine ulaşmaya başladığının bir göstergesi olarak görüyoruz. Katıldığımız toplantılarda yaptığımız konuşmalara cevaben azınlığın “Türk” kimliğini inkar etmeye devam eden ve hatta 19.madde çerçevesinde soydaşlarımızın kendi istekleriyle Yunan vatandaşlığından vazgeçtiklerini bile ileri süren Yunanistan´ın bu baştan savma yanıtlarının uluslararası örgütlerce de ciddiye alınmadığı açıkça görülmektedir..

Avrupa Konseyi’nce hazırlanan “Azınlıkların Korunmasına Dair Çerçeve Sözleşmesi’nin Yunanistan tarafından onaylanması yönündeki, Yunan makamlarından herhangi bir karşılık bulmayan talebimizin, uluslararası kurumların desteği ile bir kez daha Yunanistan önüne konmuş olması da memnuniyet vericidir.

AB üyesi Yunanistan’ın ülkesindeki Türk ve Makedon azınlıklarını tanımaması ve bu reddiye politikasına bağlı olarak azınlıkların ifade özgürlüğü, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü gibi alanlarda insan hakları ihlallerine maruz kalması karşısında AB´nin yetkili organlarının harekete geçmesini beklemekteyiz.

Halit Habipoğlu
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı
GALERİ