ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

19. madde AB'nin de sorunudur

18.08.2005
ABTTF Basın Bürosu, Witten – 17.08.2005

Vatandaşlıktan Çıkarılmış 46.638 Batı Trakya Türkünün Sorunu Avrupa Birliği´nin Sorunudur

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Yunan Vatandaşlık Yasası´nın 1998´de yürürlükten kaldırılan 19. maddesi nedeniyle vatandaşlıktan çıkarılmış 46.638 kişinin haklarının koşulsuz iadesi için başlattığı projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Yunan İçişleri Bakanlığı´nın, parlamentoya sunulan bir soru önergesine verdiği resmi yanıta göre, Yunanistan bugüne dek 46.638 Batı Trakya ve Rodos Türkünü, „Yunan soyundan olmadıkları“ ve „ülkeyi geri dönüş niyeti olmaksızın terkettikleri“ gerekçesi ile idari kararlarla vatandaşlıktan çıkardı. Bu duruma yasal dayanak oluşturan Yunan Vatandaşlık Yasası´nın 19. maddesi aldığı tüm tepkilere rağmen 1998 yılına dek, bir Avrupa Birliği ülkesinin iç hukukunda açıkça ırkçı bir hüküm olarak varlığını sürdürmeye devam etti. Ebeveynlerinden biri vatandaşlığını kaybetmiş, henüz reşit olmamış çocukları da kapsayan hükmün mağdurları arasında, eğitim amacıyla Türkiye´ye ve çalışma gayesiyle Almanya´ya gitmiş çok sayıda Batı Trakya Türkü bulunuyor. Maddenin trajikomik uygulaması Yunan ordusunda askerlik görevini yerine getirmekte olanları dahi mağdur ettiğinden, mağdurların önemli bir bölümü de Batı Trakya´da Yunanistan sınırları içerisinde tüm sosyal haklardan mahrum bir hayata terkedilmiş bulunuyorlar. 1998´den bu yana vatandaşlıktan çıkarma gerçekleşmezken, maddenin kaldırılma işlemi geriye yürürtülmediği ve çıkarma işlemi anayasal koruma altında olduğu için, vatandaşlıkları ellerinden alınmış 46.638 kişi için ciddi bir politika üretilebilmiş değil.

Mahkeme yolu işlevsiz

Vatandaşlıktan çıkarılma, ancak konsolosluklarda işlem yaptırırken veya sınır kapılarından giriş-çıkış esnasında öğrenildiğinden ve bu nedenle karara karşı yasal dava açma süresi geçirilmiş olduğundan, pek çok mağdur için hukuki yol çoktan kapanmış oluyor, diğer yandan açılabilen davalardan olumlu sonuçlanan tek başvurunun sahibi Selahattin Galip ise vatandaşlığı iade edildikten bir kaç gün sonra, sözde „vatan hainliği“ suçlaması ile tekrar vatandaşlıktan çıkarılmış. Batı Trakya dışında yaşamlarını sürdürenlerin dava açmaları, davayı takip güçlüğü nedeniyle imkansızlaşırken, Batı Trakya´da yaşayan, primlerini ödediği emekli maaşını alamayan, vatansız oluşu nedeniyle ekonomik faaliyete katılamayan azınlık mensuplarına getireceği yüksek maddi külfet nedeniyle olanaksız.

Dernek Yöneticilerine karşı silah olarak kullanıldı

ABTTF Yönetim Kurulu üyesi Engin Ahmet´te 1991´de Homburg ve Çevresi Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma Derneği´nde yöneticilik yaparken gittiği Batı Trakya´da vatandaşlıktan ıskat edildiğini öğrenir. Alman vatandaşlığını aldığı 2001 yılına dek Batı Trakya´ya gidemeyen Ahmet, yüksek dava maliyeti nedeniyle dava açamamış. Mevcut Avrupa Birliği vatandaşlığı ile artık bölgeye giriş çıkışta sorun yaşamadığını belirten Ahmet „Vatandaşlıktan çıkarıldıktan 10 sene sonrasına kadar, Yunanistan´ın 19. madde mağdurlarına ilişkin olumlu bir adım atmasını bekledim, ancak bu adım hala daha atılabilmiş değil. Beklentimiz ülkemiz Yunanistan´ın bu hatalı tavrından geri dönüp, ülkemizdeki sosyal ve siyasal haklarımızın tapusu olan vatandaşlıklarımızı kayıtsız koşulsuz iade etmesidir“ dedi.

ABTTF 19. Madde Mağdurları Projesi – Mağdur Bilgi Bankası

Sorunları kronik hal almaya başlamış azınlık mensuplarından, Batı Trakya´da yaşayan küçük bir bölümü, yeniden vatandaşlığa kabul edildi, ancak geri alma işlemleri bir hak iadesi şeklinde değil, yabancı birine vatandaşlık veriliyormuş gibi yapılıyor. Almanya ve Türkiye´de yoğunlaşmış „vatansız“lar için ise herhangi bir hak iadesi söz konusu değil. Yurtdışına çıkışla yalnız pasaportlarını değil, sosyal haklarını ve kimi durumlarda mülklerini yitiren azınlık mensupları, doğup büyüdükleri topraklara vizesiz gidemedikleri gibi, bu durum ölüm döşeğindeki hasta annesini görememe gibi kimi trajedilere yol açmaktadır. Vatandaşlıktan çıkarma işleminden sonra dünyaya gelen aile fertleri de hesaba katıldığında resmi rakamlara yansıyandan çok daha büyük sayılara ulaşan 19. madde mağdurlarının sorunlarına çözüm bulmak üzere harekete geçen ABTTF, oluşturduğu bilgi bankası ile meseleyi önümüzdeki günlerde Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu´nun gündemine taşımayı hedefliyor. Meselenin Yunanistan´ın iç meselesi olmaktan öte Avrupa Birliği´nin bir sorunu olduğunu ifade eden ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu „1955´den itibaren uygulanan madde, Yunanistan´ın Avrupa Birliği üyesi olduğu 1981´den sonra da süratle uygulanmıştır. 17 yıl bu duruma sessiz kalan Avrupa Birliği, bugün artık üyesi Yunanistan´ı çözüme zorlamak durumundadır. Başlatacağımız yeni etkinliklerle 19. madde mağdurlarının sorunlarını Avrupa gündemine daha fazla taşıyacağız“ diye konuştu.
GALERİ