ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Dernekleşme Çağrısı

19.07.2005
ABTTF Basın Bürosu, Witten-18.07.2005

ABTTF´den Avrupa´daki Balkan Türklerine Dernekleşin Çağrısı

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Yöneticileri, Avrupa´da yaşayan Batı Trakya Türkleri ile Balkan ve Türk/Müslüman azınlıkları mensuplarına örgüttlenme çağrısında bulundu.

Avrupa´da yaşayan 25 bin Batı Trakya Türkü tarafından kurulmuş 29 derneğin çatı örgütü olan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habipoğlu ve yönetim kurulu üyesi Sami Yusuf, Avrupa´da yerleşmiş Balkan kökenli Müslüman-Türk göçmenlere seslenerek, haklarını en doğru şekilde savunabilmeleri için dernekleşme çağrışında bulundular. Avrupa´ya çalışma maksadıyla veya bulundukları ülkelerde maruz kaldıkları baskılardan kaçarak sığinmacı olarak gelmiş, sayıları yüzbinleri bulan Balkan kökenli göçmenlerin, dağınık nüfus yapısı nedeniyle bir birlerinden habersiz olarak yaşadıklarını ve çoğu eski demir perdenin arkasında yaşamış bu insanların yeni yerleştikleri ülkelerde, birikmiş bir nüfus olmadığından herşeye yeni başladıklarını, bu nedenle de örgütlenme için gerekli cesareti kendilerinde bulamadıklarını belirten yöneticiler, bu sorunun aşılması için dernekleşmek isteyen tüm Balkan Türk ve Müslümanlarına hukuki ve teknik destek sağlayacaklarını belirttiler.

Avrupa´nın kalbinin attığı Strasbourg, Brüksel, Lahey gibi merkezlerin yakınlarında yaşayan Balkanlı azınlıkların, yaşadıkları sorunların çözümü ve asırlardır Avrupa´da yaşattıkları barış ve hoşgörü kültürünün doğru tanıtılması için insiyatifi ellerine almaları gereğini vurgulayan ABTTF Başkanı Habipoğlu „Elimizdeki veriler çeşitli Balkan ülkelerinden Batı Avrupa´ya göç veya iltica etmiş nüfusun çok büyük rakamlara ulaştığını, sadece Almanya´da bunun en az 200 bin dolaylarında olduğunu gösteriyor. Büyük bölümü maruz bırakıldıkları haksız uygulamalar nedeniyle yerlerinden olmak zorunda kalan bu kardeşlerimize sahip çıkmayı Balkanlar´daki Türk – İslam mirasının varislerinden biri Batı Trakya Türkleri olarak görev addediyoruz. 1988´den beri resmen faaaliyet gösteren ve mazisi göçün ilk günlerine dek dayandırılabilecek üst kuruluşumuz ABTTF, kendi derneklerini kurmak isteyen tüm Balkan Türk ve Müslümanlarına, hiç bir karşılık talep etmeksizin hukuki danışmanlık sağlamaya hazırdır“ dedi.

ABTTF Yönetim Kurulu Üyesi ve Cenaze Fonu Sorumlusu Sami Yusuf ise, bölgelerinde dernekleşme yoluna gidememiş Batı Traya Türklerine seslenerek „Avrupa genelinde Batı Trakya Türklerinin yoğun olarak bulundukları pek çok merkezde örgütlenmemizi sağladık, şu anda da pek çok bölgede derneklerimizin oluşturulma çalışmaları sürdürülmekte, kuruluş aşamalarını tamamlamış iki derneğimiz federasyonumuza katılmak için gün sayıyorlar. Ancak kimi bölgelerde hukuki aşamaya ilişkin yetersiz bilgi nedeniyle, insanlarımız dernekleşme yoluna gidemiyor. ABTTF olarak bu kardeşlerimize kuruluşlarında tam destek olma sözü veriyoruz. Yine yaşadıkları bölgede dernek bulunmayan ve dernek kuracak çoğunluğa sahip olmayan insanlarımıza da ABTTF´ye doğrudan üye olma yolunu açtık, önce tüm Batı Trakya Türklerini sonra Balkanlarda yaşayan Müslüman-Türk azınlık mensuplarını bu güç birliğine dahil olmaya çağırıyoruz“dedi.
GALERİ