ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İçişleri Bakanlığı: 46.638 Türk vatandaşlıktan çıkarıldı.

25.05.2005
RODOP MİLLETVEKİLİ İLHAN AHMET’İN, VATANDAŞLIK YASASININ 19. MADDESİ UYARINCA UYRUKTAN ÇIKARILAN AZINLIK FERTLERİNİN SORUNLARI VE YENİDEN UYRUĞA ALINMALARI KONUSUNDA PARLAMENTOYA SORU ÖNERGELERİNE İÇİŞLERİ VE KAMU DÜZENİ BAKANLIKLARI TARAFINDAN YAZILI CEVAP VERİLDİ

İçişleri Bakanlığı’ndan verilen cevapta, 1998 yılına kadar geçerli olan vatandaşlık yasasına dayandırılarak, Batı Trakya’dan ve Oniki Adalardan toplam 46.638 Türkün vatandaşlıktan çıkarıldığını bildirildi.

İçişleri Bakanı Yardımcısı Athanasios Nakos’un imzasını taşıyan cevapta, 3370/55 sayılı yasanın 19 maddesi uyarınca uyruktan çıkarılan Türklerden halen Yunanistan’da ikamet edenlerin yeniden uyruğa alınmaları konusunda başvuru hakları bulunduğu kaydedilerek, bu konuda izlenmesi gereken yasal yöntem belirtildi.

Bu kişilerin ilkönce Kamu Düzeni Bakanlığı’ndan temin edilecek uyruksuz (haymatlos) kimliği ile “yeniden uyruğa alınma” talebiyle İçişleri Bakanlığı’na başvuruda bulunmaları durumunda taleplerinin ilgili makamlar tarafından değerlendirileceği kaydedildi.

Bu konuda daha önce yaptıkları talepleri ret edilen kişilerin ise, N.3284/2004 sayılı yeni vatandaşlık yasasının 5,6,7,8 ve 9. maddeleri uyarınca “yurttaşlığa alınma” (politografisi) yöntemi ile Yunan uyruğuna alınmak için yeniden başvuru hakları bulunduğu belirtildi.

Bu arada, Kamu Düzeni bakanlığı’ndan verilen yazılı cevapta da, yapılan başvurular üzerine bugüne kadar Yunanistan’da ikamet eden 115 Batı Trakyalı Türke uyruksuz (haymatlos) kimliği verildiği bildirildi.

Rodop milletvekili İlhan Ahmet, bir süre önce İçişleri Bakanlığı ile Kamu Düzeni Bakanlığı tarafından cevaplanmak üzere parlamentoya yatırdığı soru önergesinde, 19 madde ile uyruktan çıkarılan Azınlık fertlerinin yeniden uyruğu alınmaları konusunda yaşanan sıkıntıları dile getirerek, bunların resmi kayıtlardaki sayısının ne kadar olduğunu sormuştu.