ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İki azınlık derneğinin davası yine ertelendi...

15.12.2003
Batı Trakya Türk Azınlığı'nın yaşadığı sorunlardan birisi de dernek kurmakta karşılaştığı zorluklardır. Dernek kurma ve örgütlenme hakkı tüm dünyada demokrasinin en temel şartı ve en doğal vatandaşlık hakkıdır. Hatta bir ülkede bulunan dernek sayısı, uygarlık seviyesini göstermesi açısından önemli bir gösterge olarak kabul edilmektedir. Ne varki bu hak Batı Trakya'da yaşayan Türk Azınlık için, dünyada örneği zor bulunan bir şekilde kısıtlanmakta, yada manipüle edilmeye çalışılmaktadır. Ve işin en acı tarafı bu olaylar demokrasinin ve medeniyetinin beşiği kabul edilen, medeniyet projesi olarak kurulan Avrupa Birliği'nin bir üyesi olan Yunanistan'da meydana gelmektedir.

Bunun en güncel örnegi Batı Trakya'da kurulmak istenen iki Türk Dernegi hakkinda devam etmekte olan mahkemedir. Azınlık üyelerince kurulmak istenen bu iki derneğimiz engellemelerle karşılaşmakta ve kuruluş için gerekli izin verilmek istememektedir. Konu şu an makemeye intikal etmiş durumdadır. Gümülcine'deki Davayı takip eden yerel Rodop Rüzgarı Gazetesi'nin bu konudaki haberi şöyle;

"Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği ile Azınlık Alantepe Eğitim ve Kültür Derneği davaları 21 Kasım 2003 Cuma günü görüşüldü. Gümülcine'de bulunan Trakya İstinaf Mahkemesi'nde görülen her iki dava da 24 Eylül 2004 tarihine ertelendi. Mahkeme başkanı davanın ertelenmesine gerekçe olarak ise Yargıtay'ın "davanın deşişik hakimlerle tekrar görüşülmesi" kararını göstermiştir.

Hatırlanacağı gibi davalar önce Rodop Mahkemesi'nde görüşülmüş, devamında da Trakya İstinaf Mahkemesi'ne ve daha sonra da Yargıtay'a gitmişti. Yargitay da davayı değişik hakimlerle görüşülmek üzere tekrar Trakya İstinaf Mahkemesi'ne göndermişti. İşte 21 Kasım'da davanın bu yönü görüşülmüştür.

Alantepe Derneği'ni temsilen Mehmet Akraba, Din Görevlileri Derneği'ni temsilen ise Murat Kadir v.d. kişiler hazır bulundular. Mahkeme esnasında Alantepe Derneği'nin savunmasını Avukat Orhan Hacıibram yaptı. Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği'nin savunmasını ise Avukat Adem Bekiroğlu yürüttü."