ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Cumhurbaşkanı Sakelaropulu: İnsan hakları bir lüks değildir

13.12.2023

ABTTF Başkanı: “İnsan hakları bir lüks değilse eğer azınlık olarak varlığını sürdürebilmek için insan hakları mücadelesi veren toplumumuza ülkemiz niye insan haklarını lüks olarak görüyor ve vermiyor? Cumhurbaşkanımıza bunu soruyor ve ülkemizde insan haklarının uygulanmasında toplumumuza karşı uygulanan çifte standardın derhal son bulmasını istiyoruz.”

Ülkemiz Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabulünün 75. yıl dönümü vesilesiyle 11 Aralık 2023 tarihinde İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen kutlama etkinliğine katıldı.   

Cumhurbaşkanı Sakelaropulu, etkinlikte yaptığı konuşmada, BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ruhunu canlı tutmak ve 1948’den bu yana elde edilen kazanımları korumak için hep birlikte çalışılması gerektiğini belirterek, “İnsan hakları bir lüks değildir ve bir bütün olarak uluslararası toplumumuz için bir zorunluluk olmuştur ve olmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı. 

Demokratik toplumlarda bile eşitsizliklerin var olmaya devam ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Sakellaropoulou, kadınlar, çocuklar, göçmenler, mülteciler, engelliler, yaşlılar ve diğer pek çok savunmasız grubun çoklu ayrımcılık biçimleriyle karşı karşıya kaldığını, haysiyet ve eşit muamele için mücadele ettiğini kaydetti.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu: “Ülkemizin cumhurbaşkanı, insan haklarının bir lüks olmadığına vurgu yapıyor ve kendisine tümüyle katılıyoruz. Ancak insan hakları bir lüks değilse eğer azınlık olarak varlığını sürdürebilmek için insan hakları mücadelesi veren toplumumuza ülkemiz niye insan haklarını lüks olarak görüyor ve vermiyor? Ülkemiz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararına rağmen 40 yıldır hukuk mücadelesi veren en eski sivil toplum kuruluşumuz İskeçe Türk Birliği’nin tüzel kişiliğini hala niye iade etmiyor ve tabelasını tekrar asmasına izin vermiyor? Özerk statüdeki ilkokullarımız niye kapatılıyor? Rodop ilinde nüfusun yüzde 55’ini ve İskeçe ilinde yüzde 45’ini oluşturmamıza rağmen Batı Trakya’da hala niye çift dilli Türk azınlık anaokulları açılmasına izin verilmiyor? Tüm bunları cumhurbaşkanımıza soruyor, ülkemizde insan haklarının uygulanmasında toplumumuza karşı uygulanan çifte standardın derhal son bulmasını istiyoruz.” dedi.

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com 

GALERİ