ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Bekir Usta dava grubunu inceledi

08.12.2023

ABTTF Başkanı: “15 yıl sonra Yunanistan, bu dava grubundaki kararların uygulanmasını araştırmak ve Yunan makamlarına tavsiye hazırlamak üzere Uzmanlar Komitesi kurma niyetinden bahsediyor. Yanlış anlaşılmasın, henüz bu konuda alınmış bir karar yok, niyet var! Ülkemiz bu konuda bizleri, Bakanlar Komitesi’nin o kadar uzun zamandır oyalıyor ki bu adımın gerçek bir adım olduğuna inanmak zor.”

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 5-7 Aralık 2023 tarihlerinde Strazburg’da yaptığı toplantıda Batı Trakya Türk toplumuna ait İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ile Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği’nin dernek kurma özgürlüğünün Yunanistan tarafından ihlal edilmesi ile ilgili Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’nu inceledi.

Bugün (8 Aralık) açıklanan kararda Bakanlar Komitesi, AİHM kararlarının üzerinden 15 yıl geçmesine ve 2017 yılında yapılan mevzuat değişikliğine rağmen AİHM kararlarının hala uygulanmadığını belirtti. Bakanlar Komitesi, Bekir Usta dava grubundaki derneklerin iç hukuku tükettiklerini ve kararların yerine getirilmesi için artık Yunan makamlarının tedbir alması gerektiğini belirtti. Kararda Komite, 8 Kasım 2023’te komite sekretaryası ve Dışişleri Bakan Yardımcısı arasındaki görüşme neticesinde Yunanistan’ın Bekir Usta dava grubunda atılacak adımlar konusunda Yunan makamlarına tavsiyelerde bulunmak üzere Uzmanlar Komitesi kurmak niyetinde olduğunu ifade etmesini olumlu bulduğunu belirtti. 

Bakanlar Komitesi, Yunanistan’ın Sözleşme’nin 46(1). maddesi uyarınca davalı Devletlerin tüm AİHM kararlarını tam ve etkili bir şekilde yerine getirme yükümlülüğünün altını çizerek, Yunan makamlarından Haziran 2024’te yapılacak inceleme öncesinde attığı adımlar hakkında Komite’yi bilgilendirmesini istedi. 

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “7 Aralık 1983, İskeçe Türk Birliği’nin tabelasının indirildiği tarih... Batı Trakya’daki ilk Türk derneğimizin tabelasının indirilmesinden 40 yıl sonra İskeçe Türk Birliği’mizin resmi tüzel kişiliği hala iade edilmiş değil. 22 yıl süren iç hukuk mücadelesinin ardından AİHM’ye giden İskeçe Türk Birliği ile kurulmasına izin verilmeyen diğer iki derneğimiz 15 yıldır Avrupa mahkemesi kararlarının uygulanmasını bekliyor. Dile kolay, 15 yıl! 15 yıl sonra Yunanistan, bu dava grubundaki kararların uygulanmasını araştırmak ve Yunan makamlarına tavsiye hazırlamak üzere Uzmanlar Komitesi kurma niyetinden bahsediyor. Yanlış anlaşılmasın, henüz bu konuda alınmış bir karar yok, niyet var! Ülkemiz bu konuda bizleri, Bakanlar Komitesi’nin o kadar uzun zamandır oyalıyor ki bu adımın gerçek bir adım olduğuna inanmak zor. Haziran 2024’teki incelemeye kadar süreci elbette takip etmeye devam edeceğiz, bunun Komite’yi oyalamaya yönelik başka bir sürece dönüşmesine izin vermeyeceğiz. Derneklerimiz ve sivil toplum kuruluşları olarak Bakanlar Komitesi’ni bilgilendirmeye devam edeceğiz.” dedi.  

Kararın tam metnine https://search.coe.int/cm/pages/result_details.aspx?objectid=0900001680ad83c3 linkinden ulaşabilirsiniz.

GALERİ