ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Başbakan Miçotakis Tiran’da Yunan azınlığı temsilcileriyle buluştu

18.10.2023

ABTTF Başkanı: “Nasıl ki Arnavutluk’taki Yunan azınlığı Yunanlı; biz de Yunanistan’daki Türk azınlığız, Türküz! Ancak bunu ülkemiz kabul etmiyor, bize sırt çeviriyor, sorunlarımızı ya görmezden geliyor ya da her gün bir yenisini ekliyor!’’

Ülkemiz Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Batı Balkanlar’ın AB entegrasyonunu kolaylaştırmak ve bölge ülkeleri arasındaki işbirliğini arttırmak amacıyla 2014 yılında başlatılan Berlin Süreci zirvesi için 16 Ekim 2023’te Arnavutluk’un başkenti Tiran’a gitti. 

Tiran ziyareti dolayısıyla Başbakan Miçotakis, Arnavutluk’taki Yunan azınlığın temsilcileriyle bir araya geldi, Arnavutluk’taki Yunan azınlığa ait konuları azınlık temsilcileriyle görüştü. 

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu,“Ülkemizin başbakanının Tiran ziyaretinde orada yaşayan Yunan azınlığı ile bir araya gelmesi, onları ilgilendiren konuları görüşmesi oldukça doğal. Zira ülkemizin başbakanı ülke sınırları dışında yaşayan Yunan azınlıklara sahip çıkarak onların sorunlarını dinliyor, bu tutumu takdir ediyoruz. Öte yandan ülkemizin vatandaşları olan Batı Trakya Türkleri olarak hayal kırıklığımızı dile getirmek isterim. Yüzyıllardır bu topraklardayız, burası bizim vatanımız, Yunan vatandaşları olarak bir gün bile ülkemizden vazgeçmedik. Nasıl ki Arnavutluk’taki Yunan azınlığı Yunanlı; biz de Yunanistan’daki Türk azınlığız, Türk’üz! Ancak bunu ülkemiz kabul etmiyor, bize sırt çeviriyor, sorunlarımızı ya görmezden geliyor ya da her gün bir yenisini ekliyor! Bölgemizde okullarımız var, burada Türkçe eğitim veriliyor, ama devlet Türk okulları değil Müslüman Azınlık okulu diyor,  buradaki Türkçe eğitim için de Azınlık programı diyor! Başbakanımız Arnavutluk’taki Yunan azınlığa kendi soyundan geldiği için kucak açıyor, konu biz olunca bize her zaman şüpheyle yaklaşıyor, ülkenin bütünlüğüne tehdit olarak görüyor. Bu güvensizlik ve samimiyetsizlik var olduğu için de sorunlarımızı ne görüşebiliyoruz, ne de çözebiliyoruz! Çünkü oraya giden yollar kapalı, devletin kendisi bunu kapatıyor!’’ dedi. 

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com 

 

GALERİ