ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk toplumunun eğitim sorunları Brüksel’deki panelde gündeme geldi

28.09.2023

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), asil üyesi olduğu Avrupa Milletleri Federal Birliği’nin (FUEN) Avrupa Diller Günü vesilesiyle 26 Eylül 2023 tarihinde Brüksel ofisinde düzenlediği panele katıldı. ‘‘Avrupa Dil ve Kültür Ortamının Bir Parçası Olarak Azınlık Dilleri: Avrupa’da Çeşitliliğin Korunmasında Azınlık STK’larının Rolü’’ başlıklı panele ABTTF Brüksel Temsilciliği’nden Deniz Servantie iştirak etti.

FUEN Başkan Yardımcısı Olivia Schubert’in moderatörlüğünde geçekleştirilen panelde selamlama konuşmasını Avrupa Parlamentosu (AP) Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller İntergrubu Eş Başkanı ve FUEN Başkanı Loránt Vincze yaptı. Ardından Bolzano Özgür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Paul Videsott, farklı ülkelerdeki vatandaşlık istatistiklerini ve azınlık koruma önlemlerini karşılaştıran bir rapor sundu.

Panelde Birleşmiş Milletler (BM) Azınlık Sorunları Özel Raportörü Dr. Fernand de Varennes, AP Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller İntergrubu Eş Başkanları Kinga Gál (Bağımsız, Macaristan) ve François Alfonsi (Yeşiller/EFA, Fransa), Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Eğitim, Gençlik, Spor ve Kültür Genel Müdürlüğü Gençlik, Eğitim ve Erasmus+ı Okulları ve Çok Dillilik (EAC) Birim Şefi Michael Teutsch ve Dilsel Çeşitliliği Teşvik Ağı (NPLD) Başkan Yardımcısı Anna Jungner-Nordgren konuşmacı olarak yer aldılar. 

Panelde konuşan AP Milletvekili François Alfonsi, azınlık dillerinin varlığı için eğitimin ve dolasıyla okulların kilit rol oynadığına işaret ederken, panel öncesi AP’deki ofisinde görüştüğü ABTTF heyetinin kendisine aktardığı Batı Trakya Türk toplumunun güncel eğitim sorunlarına da doğrudan atıfta bulunarak bunlara konuşmacı ve konukların dikkatini çekti. Alfonsi, Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesinde olduğu gibi birçok ülkede azınlıklara ait okulların kapatıldığına ve bu nedenle azınlık dillerinin kullanımının tehdit altında olduğunu belirterek, AB Komisyonu’na konuya ilişkin yazılı sorular yönelttiklerini ancak AB Komisyonu’nun her defasında mevcut konunun yetkisi dahilinde olmadığı yanıtını verdiğini kaydetti. 

ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, 26 Eylül Salı sabahı AP Milletvekili Alfonsi ile yaptığı görüşmede Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğine aykırı bir şekilde bakanlık kararıyla kapatılan Batı Trakya’daki Türk ilkokullarının sayısının yıllar içinde hızlı bir şekilde azalması ile İskeçe Türk Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nde vardiyalı eğitim dayatmasına karşı öğrenci ve velilerinin 18 Eylül’de başlattığı ve halen devam eden protesto eylemi hakkında bilgilendirmede bulunmuştu.

*Fotoğraf: FUEN / Iris Haidau

GALERİ