ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF’den Brüksel’e çalışma ziyareti

26.09.2023

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 26 Eylül 2023 tarihinde Avrupa Birliği’nin (AB) başkenti Brüksel’e çalışma ziyaretinde bulundu. 

ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, kendisine ABTTF Brüksel Temsilciliği’nden Deniz Servantie’nin eşlik ettiği çalışma ziyareti kapsamında Fransa’nın Korsika bölgesinden Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili François Alfonsi (Yeşiller/EFA, Fransa) ile görüştü. 

Batı Trakya Türk toplumunun güncel sorunları aktarıldı

AP Milletvekili Alfonsi ile yapılan görüşmede Batı Trakya Türk toplumunun güncel sorunları ile Yunanistan ve Batı Trakya’da yaşanan son gelişmeler aktarıldı.

Görüşmede ABTTF Başkanı Habip Oğlu, Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğinin 1923 Lozan Antlaşması ile garanti altına alındığını ancak yıllar içinde çeşitli yasa ve uygulamalarla bu eğitim özerkliğinin Türk toplumunun elinden alındığını belirterek, Batı Trakya’da özerk statüye sahip Türk ilkokullarının tek taraflı bakanlık kararlarıyla öğrenci azlığı bahanesiyle her yıl teker teker kapatıldığını kaydetti. Habip Oğlu, 2023-2024 öğretim yılında Batı Trakya Türk toplumuna ait 9 ilkokulun daha kapatıldığını ve Batı Trakya’da 2008 yılında 194 Türk ilkokulu varken bugün bu sayının 90’a düştüğünü söyledi.

Habip Oğlu, İskeçe Türk Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nde İskeçe Ortaöğretim Müdürlüğü’nün vardiyalı eğitim dayatmasına karşı protesto eyleminin 9’uncu gününe girdiğini not ederek, Yunan makamlarının Batı Trakya Türk toplumunun eğitimle ilgili haklı taleplerini ısrarla görmezden gelmeye devam ettiğini kaydetti.

Habip Oğlu, Yunanistan’da Mayıs ve Haziran 2023’teki genel seçimler sürecinde siyaset ve ana akım medyada Batı Trakya Türk toplumunun doğrudan hedef gösterilerek ötekileştirildiğini ve damgalandığını belirterek, seçimlerde Türk adaylara oy veren seçmenlerin hür iradesinin ve demokratik tercihinin yok sayıldığını ifade etti. 

GALERİ