ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa Diller Günü kutlu olsun!

26.09.2023

ABTTF Başkanı: “Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği dilsel çeşitliliği ve çok dilliliği teşvik etmesine rağmen ülkemiz Yunanistan’da Türkçe ve Yunanca eğitim verecek iki dilli azınlık anaokulları talebimiz yıllardır görmezden gelinmeye ve çocuklarımız ana dilleri Türkçe’yi öğrenme temel hakkından mahrum bırakılmaya devam ediyor.”

Avrupa Diller Günü, Avrupa Konseyi’nin girişimiyle 2001’den bu yana her yıl 26 Eylül’de tüm Avrupa’da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği’nin (AB) öncülüğünde Avrupa genelinde dilsel çeşitliliğin ve çok dilliliğin önemine vurgu yapılan bu önemli günde her yaşta Avrupalı okulda veya okul dışında daha fazla dil öğrenmeye teşvik ediliyor.

Avrupa Diller Günü’nün kutlanmasının temel amaçları olarak kamuoyunu dillerin önemi konusunda bilinçlendirmek, kültürler arası anlayışı artırmak, Avrupa’nın dilsel ve kültürel çeşitliliğini geliştirmek ve hayat boyu dil öğrenimini teşvik etmek diye tanımlanıyor. 

Tüm Avrupa’da 200’ün üzerinde farklı dil konuşulurken bunların 60’tan fazlası bölgesel veya azınlık dilleri. Avrupa Diller Günü vesilesiyle Avrupa’daki bölgesel ve azınlık dillerinin kırılgan durumuna da ışık tutularak bunların tanınması, korunması ve desteklenmesi ihtiyacının altı çiziliyor.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “ABTTF ailesi olarak yaklaşık her yedi kişiden birinin yerli, ulusal azınlık mensubu olduğu veya bir azınlık dilini konuştuğu Avrupa’da yaşayan herkesin Avrupa Diller Günü’nü kutluyoruz. Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği dilsel çeşitliliği ve çok dilliliği teşvik etmesine rağmen ülkemiz Yunanistan’da Türkçe ve Yunanca eğitim verecek iki dilli azınlık anaokulları talebimiz yıllardır görmezden gelinmeye ve çocuklarımız ana dilleri Türkçe’yi öğrenme temel hakkından mahrum bırakılmaya devam ediyor. Çocuklarımız yalnızca Yunanca dilinde eğitim verilen devlet anaokullarına gitmek zorunda bırakılıyor. Halbuki Rodop ilinde nüfusun çoğunluğu, İskeçe ilinde de nüfusun yarısına yakını Türklerden oluşuyor. Rodop’ta 42, İskeçe’de 30 devlet anaokulu var ancak bir tane bile iki dilli azınlık anaokulu yok. Öte yandan 1923 Lozan Antlaşması ile teminat altına alınan eğitim özerkliğimize aykırı bir şekilde ilkokullarımız bakanlık kararıyla her yıl birer birer kapatılıyor. 2008 yılında Batı Trakya’da 194 Türk ilkokulu varken 2023-2024 öğretim yılında kapatılan 9 ilkokul ile bu sayı 90’a düştü. Dilsel çeşitliliğin ve çok dilliliğin kutlandığı bu önemli günde Türk azınlık okul sistemi içerisinde iki dilli anaokulları talebimizi yineliyor, Avrupa Konseyi ve AB üyesi ülkemizi çocuklarımızın anadilleri Türkçe’yi öğrenmeleri ve kullanmalarının önündeki tüm engelleri ivedilikle kaldırmaya çağırıyoruz.” dedi. 

*Fotoğraf: Council of Europe

GALERİ