ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Ülkemizin eski Cumhurbaşkanı Pavlopulos’tan yine gerçekleri çarpıtan açıklama

13.09.2023

ABTTF Başkanı: “Batı Trakya’da özerk statüdeki ilkokullarımız birer birer kapatılırken ve sayıları her yıl azalırken anavatanımızda Gökçeada’da 2013’te yalnızca 4 çocuk ile Rum Ortodoks azınlığına ait ilkokul, 2015’te de ortaokul ve lise açıldı.”

Ülkemiz Yunanistan Eski Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos, 8 Eylül 2023 tarihinde Korint’teki bir etkinlikte “Lozan Antlaşması ve Azınlıklar Meselesi” konulu bir konuşma yaptı.

Konuşmasında Eski Başbakan Eleftherios Venizelos’un en önemli başarısının Yunanistan’daki azınlığın dini, yani Müslüman; Türkiye’deki azınlığın ise milli, yani Yunan olduğunu öngören Lozan Antlaşması hükümleri olduğunu belirten Pavlopoulos, Yunanistan’da yaşayan azınlıklar için olumlu adımlar atıldığını, aynı yapıcı tutumu Türkiye’de yaşayan soydaşları için de beklediklerini kaydetti.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemizin eski Cumhurbaşkanı Pavlopulos, Lozan Antlaşması’nı yine kendine göre yorumlayarak gerçek dışı iddialarda bulunuyor. Bir hukukçu olan eski cumhurbaşkanımızın da çok iyi bildiği üzere Lozan Antlaşması’nın hükümlerinde anavatanımızdaki azınlıklar için yalnızca ‘gayrimüslim azınlıklar’ ifadesi geçiyor. Bu gerçeği eski cumhurbaşkanımıza bir kez daha hatırlatmak isteriz. Öte yandan eski cumhurbaşkanımız ülkemizde azınlıklar için olumlu adımlar atıldığı iddiasında bulunuyor. Gerçekler ise bunun tam tersi! Toplumumuzun Lozan Antlaşması ile teminat altına alınan eğitim ve dini özerkliği bugün büyük ölçüde elimizden alınmış durumda. Batı Trakya’da özerk statüdeki ilkokullarımız birer birer kapatılırken ve sayıları her yıl azalırken anavatanımızda Gökçeada’da 2013’te yalnızca 4 çocuk ile Rum Ortodoks azınlığına ait ilkokul, 2015’te de ortaokul ve lise açıldı. Yıllar içerisinde bu okullarda okuyan öğrencilerin sayısı arttı. Rum ilkokulunda bugün 21, ortaokul ve lisede de 35 öğrenci var. Bundan başka ülkemiz üç derneğimizle ilgili aleyhindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını 15 yıldır uygulamıyor, uluslararası hukuku hiçe saymaya devam ediyor. Ülkemizin eski ve halihazırdaki yöneticilerinden gerçekleri apaçık çarpıtan popülist söylemlerde bulunmamalarını ve sorumlu davranmalarını istiyoruz.” dedi. 

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com 
 

GALERİ