ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk toplumuna yönelik nefret söylemi ile ilgili soru önergesine AB Komisyonu’ndan yanıt

23.08.2023

ABTTF Başkanı: “Komisyon’un yetki sahibi olmaması nedeniyle ulusal azınlıklar konusu AB üye ülkelerine bırakılmış durumda, ancak hepimizin bildiği üzere ülkemiz Yunanistan azınlık hakları alanında AB içerisinde en kötü sicile sahip ülkelerin başında geliyor. Fakat AB düzeyinde azınlıkların korunması için genel bir koruma ve denetim mekanizması olmadığından Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumuna karşı sistematik ayrımcılık devam edebiliyor.”

Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili François Alfonsi (Fransa, Yeşiller/EFA)’nin 27 Nisan 2023 tarihinde Batı Trakya Türk toplumunu hedef alan nefret söylemi ve sistematik ayrımcılık hakkında sunduğu soru önergesine AB Komisyonu’ndan yanıt geldi. 

Soru önergesinde François Alfonsi Batı Trakya Türk toplumunun Yunanistan’da siyasette ve medyada nefret söylemine maruz kaldığını belirtmiş,  İskeçe SYRIZA Milletvekili Hüseyin Zeybek’in yerel bir televizyon kanalında canlı yayınlanan programa telefonla bağlanan bir izleyici tarafından “Türklerin casusu” olmakla suçlanarak ölümle tehdit edildiğini aktarmıştı. 

Alfonsi, AB Komisyonu’na Yunanistan’da nefret söylemi ve nefret temelli saldırılara karşı hukukun üstünlüğünü güçlendirmek ve farklı kökenlere sahip kişilerin temel haklarını korumak için hangi adımları atmayı planladığını sormuş;  Batı Trakya Türk toplumuna mensup AB vatandaşlarının kendi ülkeleri Yunanistan’da ayrımcılığa ve nefrete karşı korunmasını sağlamak için AB Komisyonu’nun hangi adımları atacağını sormuştu. 

4 Ağustos 2023 tarihinde gelen yanıtta AB Komisyonu adına Adaletten sorumlu Komisyon Üyesi Didier Reynders, komisyonun bireysel ayrımcılık, nefret söylemi veya nefret suçu vakalarına ulusal makamlar önünde müdahale etme yetkisine sahip olmadığını söyledi. 

Reynders  her yıl yayımlanan AB Komisyonu Hukukun Üstünlüğü Raporu’nun Yunanistan bölümünde hukukun üstünlüğü ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti. 

Adalet Komiseri azınlıklara mensup kişilerin haklarına saygının Avrupa Birliği Antlaşması’nın 2. Maddesinde yer aldığını ve AB Temel Haklar Bildirgesi’nin 21. Maddesinin etnik veya sosyal köken, dil veya ulusal bir azınlığa mensubiyet de dahil olmak üzere her türlü ayrımcılığı yasakladığını hatırlattı. 

Soru önergesine verilen yanıt ile ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, “AB Komisyonu’nun AP Milletvekili François Alfonsi’nin soru önergesine verdiği yanıt elbette yetersiz. Komisyon’un yetki sahibi olmaması nedeniyle ulusal azınlıklar konusu AB üye ülkelerine bırakılmış durumda, ancak hepimizin bildiği üzere ülkemiz Yunanistan azınlık hakları alanında AB içerisinde en kötü sicile sahip ülkelerin başında geliyor. Fakat AB düzeyinde azınlıkların korunması için genel bir koruma ve denetim mekanizması olmadığından Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumuna karşı sistematik ayrımcılık devam edebiliyor. Azınlıklar sorunu AB’nin sorunu, ancak AB buna sırt çevirmeye devam ediyor. AB azınlıklar konusunda daha kapsamlı bir yaklaşım ve politika geliştirmek zorunda. Aday ülkelere getirilen koşullar, mevcut üye ülkeler için de geçerli olmalı.” açıklamasında bulundu. 

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com     

GALERİ