ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

AGIT İnsani Boyut Değerlendirme Toplantı konuşması

02.11.2003
AGIT İnsani Boyut Değerlendirme Toplantısı
Varşova, 6-17 Kasım 2003

Sayin mutavassit,

Bati Trakya Türk Azinligi Yüksek Tahsiller Dernegi ve Avrupa Bati Trakya Türk Federasyonu'nu temsilen bugünkü toplantiya katiliyoruz. Umudumuz insanligin yasam kalitesini arttiran uygar gelismeleri, yeni fikirleri ögrenmek ve bunlardan yararlanmak.

Bundan haric toplantida bizim dünya görüsümüzden bir parca dile getirmek istiyoruz. Bunu istihfaf ederek degil fakat bizi ilgilendiren konulara deginerek verimli ve medeni bir tartismayi yaratmak istiyoruz. Umudumuz karsilikli ve anlayisli bir dialog kurmak ve farkli uclarin ortasini bulmak.

Bati Trakya Türk Federasyonu Avrupa capinda 31 dernegi kapsamaktadir. 1988 den beri azinlik haklarini Avrupa'da ve uluslararasi organisasyonlarda savunmakta ve bu hususta calismaktadir.

Bati Trakya Azinligi Yüksek Tahsiller Dernegi 21 sene önce kurulmustur. Bu dernek Türk azinliginin asirlardan beri sahip oldugu derneklerinin yasaklanmasindan önce tesis edilmistir. Kurum hakkimiz tahdid edildikten sonra dernegimiz Bati Trakya Türk Azinliginin bir sivil organisasyon'u olarak tanimlanmistir.

Iskece Türk Birligi 1927 den beri resmi bir dernektir ve 1984 de yasaklanmistir. Gecen haftalarda bu davanin son asamasi Yüksek Mahkeme'de tartisildi. Karar 19 Eylül'e ertelenmesine dair hukuki, akademik ve siyasal alanda gergin bir tartismaya yol acmistir. Yunan basini da bu tartismaya katilmaktadir. Davanin yasal deliller üzerinde durduguna ve Iskece Türk Birliginin yasaklanmasindan yirmi sene sonra adaletin kazanacagina inaniyoruz.

Atalarimizin cogu 40. ve 50. yillarda yasamis olduklari aci tecrübelerden dolayi Türkiye ve diger Avrupa ülkelerine göc etmek zorunda kalmislar. Senelerdir azinlik ögrencileri, Yunanistanda yetersiz olan egitim olanaklarindan dolayi farkli ülkelerde tahsil görmektedirler. 90li yillarin sonunda Yunan hükümeti kurucu tedbirler almistir ve üniversitelere yüzde 0,5 oraninda Türk genclerin kabul edilmesi, vatanlarinda yüksek tahsil alabilme imkanina sahib olmalarini saglamistir.

2000 yilinda Yunan ve Türk hükümeti türkce ilk okul kitaplarinin basilmasina ve azinlik okullarina dagitilmasina dair anlasmistir. Uzun gecikmelerden sonra ayni calismalar orta ve yüksek okullar icin de yapilmaktadir.

Maalesef din özgürlügü hakki, irkcilik ve yabanci düsmanligi konularinda olumlu gelismeler elde edilmis olundugu söylenemez. Avrupa Insan Haklari Mahkemesi, müftülerin azinlik tarafindan secilmesine dair iki karar almis olsa bile, Yunan hükümeti irsrarla müftülerin secilmelerinde rol aliyor.

Irkci bir dil kulannimi veyabanci düsmanligi Bati Trakyada günlük hayatta hala yer aliyor. Bedeni saldirilarin, cami ve müslüman mezarlari gibi kutsal yerlerin tahrip edilmesi durdurulmasi veya ehemmiyetsiz bir sayiya düsmesi bize cesaret veriyor.

Esit vatandaslik (Isonomia-Isopolitia) politikasindan dolayi haklarimizi koruma hususunda önemli gelismelere erisildi. Fakat toplumsal sayiya bakarak hala azinliktan cok az sayida insanimiz kamu hizmetlerinde calismaktadir. Bu sadece hükümetin dislamasindan dolayi degil, eski nesillerin dil yetersizliklerinden kaynaklanan bir durum oldugunu eklemek gerekiyor. Kötu muamale ve önyargi iki büyük sorunumuz.

Bakanlik, siyasetciler ve yerel otoriteler tarafindan tekrar tekrar bizim yüzyillarin mirasi olan dini kurumlar yöneticilerinin secim ile tayin edilecegine bize söz verilmisti. Fakat hala 60li yillarinin junta zamaninda tayin edilmis olan sahislar tarafindan kurumlarin yönetilmektedir.

Lozan antlasmasi ve 1913 Atina antlasmasi sirasinda Yunanistanin bu tür kurumlari koruyacagina dair ve otonom secimleri desteklemesi hususunda anlasilmistir.

Bugün dernegimiz 2000'e yakin universite mezunu ve 140.000 sahis temsil etmekte. Umudumuz bu insanlarin sirf azinlik icinde degil, azinlik ve cogul toplum arasinda, azinlik ile devletin arasindaki ucurumlari asmasini saglamaktir.

Elimizden geldigi kadar her azinlik sorunumuzu temsil ederek uluslararasi boyutta dile getirmeye calisiyoruz.

Sayin Bayanlar, Bayler,

Yunanistanin Avrupa Konseyi Ulusal Azinliklarin Korunmasi icin Cerceve Sözlesmesini kabul etmesini iltimas ediyoruz.

Bu cümle ile konusmami bitirmek istiyorum. Ilgisi olanlara burada deginmedigim Bati Trakya Müslüman Türk Azinliginin sorunlari hakkinda yazili bir rapor sunabilirim.

Tessekürler

Tzemil Kapza
Western Trace Minority
Graduates Association
Egnatias 75 Komontini/Greece
Tel/fax: 030/ 2531029705
E-mail: btaytd@otenet.gr

Federation of Western Thrace Turks in Europe
Johannisstr.14
D-58452 Witten
Tel: +49(0)2302/913291
Fax: +49 (0)913293
E-mail: info.abtf@org
www.abttf.org
GALERİ