ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

“Ben söyledim oldu” diyenler gerçekleri çarpıtma peşinde!

09.06.2023

ABTTF Başkanı: “Yunanistan’ın Batı Trakya Türk toplumuna karşı demokratik ve hümanist bir tavır ile örnek oluşturduğuna yönelik yorumu söylem ile pratik arasındaki uçurumun ne kadar derin olduğunu gösteriyor. Zira gerçek hiçbir koşulda bu değil!

Limenikanea isimli internet sitesinde Korgeneral İoannis Stamulis’in 6 Haziran 2023 tarihli „Batı Trakya’daki Müslüman Azınlık hakkında- Türk revizyonizmine karşı demokratik ve hümanist vatanımızın örnek tavrı“ başlıklı yazısında Batı Trakya Türk toplumunun anavatanı Türkiye’deki seçimlerden sonra Türkiye’nin revizyonist bir politika izlediği ve Trakya konusunda dikkatli olunması gerektiğini yazdı. 

Stamulis, “Batı Trakya’da Müslümanlar” ifadesi ile Batı Trakya Türk toplumunun Yunan Anayasası’na, Avrupa hukukuna ve uluslaarası hukuka göre bir Yunan vatandaşının tüm haklarına ve Yunan vatandaşlığına sahip “saf bir dini azınlık” olduğunu ileri sürdü. Stamulis, Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine karşı demokratik ve hümanist bir yaklaşım ile örnek olduğunu iddia etti. 

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Stamulis’in Yunanistan’ın Batı Trakya Türk toplumuna karşı demokratik ve hümanist bir tavır ile örnek oluşturduğuna yönelik yorumu söylem ile pratik arasındaki uçurumun ne kadar derin olduğunu gösteriyor. Zira gerçek hiçbir koşulda bu değil! Bu söylemin yakından, uzaktan gerçekle ilgisi maalesef yok! Neden mi? Söyleyeyim... 1927 yılında kurulmuş İskeçe Türk Birliği, 1986’da kapatıldı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararına rağmen 15 yıldır tüzel kişiliğinin iadesi yapılmıyor! Daha dün Bakanlar Komitesi, Bekir Usta dava grubundaki üç derneğimiz için Avrupa mahkemesinin kararlarını 15 yıldır uygulamayan ülkemizi bir kez daha uyardı. Öte yandan Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneği’miz önce kuruldu, sonra kapatma davası açıldı. Siyasi alanda ise Batı Trakya Türk toplumuna mensup Türk milletvekillerimiz hedef gösteriliyor. Hatta İskeçe milletvekili Hüseyin Zeybek canlı yayında ölümle tehdit edildi. 21 Mayıs seçimleri de ülkemizde siyasi alanda demokratik olgunluğun ne denli sorunlu olduğunu gösterdi. Siyaset, din alanından çok kişi Rodop’taki seçim sonuçlarına saygı göstermedi, hatta ülkemizin eski Başbakanı Miçotakis de! Bölgemizden çıkan seçim sonuçlarının ardından söylenenler Stamulis’in iddia ettiği üzere ülkemizin toplumumuza karşı demokratik ve hümanist tavrının olmadığını net bir biçimde gösterdi. Aksine her fırsatta toplumumuz ötekileştiriliyor, çeşitli suçlamalar ile hedef haline getiriliyor.” dedi. 

GALERİ