ABTTF Başkanı: “Henüz Avrupa Birliği üyesi olmayan Arnavutluk, topraklarında yaşayan Yunan azınlığı etnik kimliğiyle kabul eder ve tanırken Avrupa Birliği’nin eski bir üyesi olan ve her fırsatta demokrasinin beşiği olduğunu ileri süren ülkemizde bizler ‘Müslüman’ azınlık olarak nitelendiriliyoruz ve kimliğimiz inkar ediliyor. Ülkemiz ne kadar inkar etse de yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan bizler ‘Türk’üz ve kimliğimiz ve haklarımız üzerinden seçim propagandasına alet edilmek istemiyoruz.”
Ülkemiz Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 27 Nisan 2023 tarihinde İskeçe’yi ziyaret etti. Miçotakis, Yeni Demokrasi Partisi’nin (YDP) seçim öncesi toplantısında yaptığı konuşmasında Batı Trakya Türk toplumu ve ülkemizin anavatanımız Türkiye ile ilişkilerine de değindi.
(Batı) Trakya’nın, farklı kültürdeki vatandaşların uyum ve barış içinde yaşadığı bir bölge olduğunu ve bölgeyle ilgili olarak içte yasalar önünde eşitliğe, dışta ise uluslararası hukuk kuralları ve iyi komşuluk ilişkilerine dayanan bir anlayışa sahip olduklarını iddia eden Miçotakis, seçime giden iki ülke arasındaki ilişkiler seçim yarışındaki gerginliğe malzeme olmamalı, (Batı) Trakya’daki dini azınlıkla ilgili efsanelerle zehirlenmemeli dedi.
Konuşmasında ülkemizin anavatanımızdaki deprem felaketinde yardıma koşan ilk ülkelerden biri olduğunu belirten Miçotakis, Ege’nin diğer yakasının kullandığı sözcükler konusunda dikkatli, niyetlerinde de samimi olması gerektiğini, her türlü saldırganlığa hazırlıklı bir şekilde cevap verdiklerini İskeçe’den bir kez daha vurgulamak istediğini kaydetti.
Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Başbakan Miçotakis, İskeçe’de yaptığı seçim konuşmasında toplumumuzun Türk kimliğini inkarını sürdürdü, daha önce söylediklerini tekrarladı. Bu yetmezmiş gibi Başbakanımızın anavatanımızın kimliği inkar edilen ve hakları gasp edilen bizlere sahip çıkmasını seçimlere malzeme ve propaganda olarak sunması ve kimliğimize ve azınlık haklarımıza yönelik ‘efsane’ nitelemesinde bulunması kabul edilemez. Ülkemiz Arnavutluk’ta yaşayan azınlığı Ortodoks Hristiyan değil Yunan azınlığı olarak tanımlıyor ve onlara sahip çıkıyor. Bu da gayet doğal. Hatta Başbakanımız Arnavutluk’un güneyine yaptığı ziyarette orada yaşayan Yunan azınlığı tarafından Yunan bayrakları ile karşılanmıştı. Ancak henüz Avrupa Birliği üyesi olmayan Arnavutluk, topraklarında yaşayan Yunan azınlığı etnik kimliğiyle kabul eder ve tanırken Avrupa Birliği’nin eski bir üyesi olan ve her fırsatta demokrasinin beşiği olduğunu ileri süren ülkemizde bizler ‘Müslüman’ azınlık olarak nitelendiriliyoruz ve kimliğimiz inkar ediliyor. Ülkemiz böyle mi uluslararası hukuk kurallarına uyuyor, Avrupa değerlerine saygı gösteriyor? Ülkemiz ne kadar inkar etse de yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan bizler ‘Türk’üz ve kimliğimiz ve haklarımız üzerinden seçim propagandasına alet edilmek istemiyoruz.” dedi.
*Fotoğraf: www.anadoluimages.com