ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Eski İnsan Hakları Genel Sekreteri Maria Yannakaki: Irkçı şiddet ve söylemden korunma hakkı yalnızca bireysel değil kolektif bir haktır

23.03.2023

ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu: “Batı Trakya’da hiçbir zaman “şeriat” uygulanmadı, bölgemizde uluslararası antlaşmalardan doğan haklar kapsamında örf ve adet hukuku uygulanmaktadır. Bu noktada bölgemizde uygulanan hukuku İran ya da Afganistan’daki şeriat hukuku ile karıştırmamak gerekir. Kullanılan terminolojiye dikkat etmek gerek, zira Batı Trakya’da “şeriat” uygulandığını söylemek toplumumuza yönelik algıyı olumsuz bir biçimde etkilemekle kalmayıp hali hazırda endişe verici boyutlara ulaşan nefret söylemini körükleme potansiyeline sahiptir” 

SYRIZA hükümeti döneminde Yunanistan Adalet, Şeffaflık ve İnsan Hakları Bakanlığı İnsan Hakları Genel Sekreteri olarak görev yapan Eski Milletvekili Maria Yannakaki, 21 Mart BM Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü vesilesiyle Avgi’ye yazdığı yazıda her vatandaşın ırkçı şiddetten ve ırkçı söylemden korunması gerektiğini ifade ederek bu hakkın yalnızca bireysel değil kolektif bir hak olduğunu belirti. 

SYRIZA’nın iktidarda olduğu dört buçuk yıllık dönemde tüm vatandaşlar için insan haklarının sağlamlaştırılması ve korunması amacıyla attıkları adımları sıralayan Yannakaki, geçmişin ve bugünün adaletsizliklerini ortadan kaldırmak için bir dizi önlem aldıklarını ifade etti, böylelikle sosyal adaleti yeniden inşa etmeye çalıştıklarını kaydetti. 

Yannakaki, SYRIZA iktidarı döneminde atılan adımların bir parçası olarak “Trakya’daki Müslüman azınlığa yönelik zorunlu şeriat uygulamasının kaldırıldığını” yazdı.  

Yannakaki’nin bu açıklaması hakkında Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Yannakaki’nin Avgi’ye yazdığı makalesinde “Çünkü gerçekte hepimiz farklıyız, ama aynı zamanda tamamen eşitiz” sözleri çok anlamlı. Kamusal alanda nefret söylemi engellenerek katılımcı bir demokrasi için hukuk devleti ilkesi güçlendirilmeli; sözde değil özde politikalar üretilmeli! Yazısında Yannakaki, SYRIZA iktidarı döneminde atılan olumlu adımları sıralarken Batı Trakya Türk toplumu ile ilgili olarak “zorunlu şeriat” uygulamasını kaldırdıklarını belirtiyor. Bu noktada hatırlatmak isteriz ki Batı Trakya’da hiçbir zaman “şeriat” uygulanmadı, bölgemizde uluslararası antlaşmalardan doğan haklar kapsamında örf ve adet hukuku uygulanmaktadır. Bölgemizdeki durumu İran ya da Afganistan’daki şeriat hukuku ile karıştırmamak gerekir, bu nedenle kullanılan terminolojiye dikkat etmek gerek. Zira Batı Trakya’da “şeriat” uygulandığını söylemek toplumumuza yönelik algıyı olumsuz bir biçimde etkilemekle kalmayıp hali hazırda endişe verici boyutlara ulaşan nefret söylemini de körükleme potansiyeline sahip" dedi. 

GALERİ