ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF'den Basın Açıklaması

11.02.2005
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) 11/01/2005 tarihinde die Welt gaztesinde yer alan “Yunan, onbir yaşındaki karısıyla birlikte Düsseldorf'ta yaşadı (Grieche lebte mit elf Jahre alter Ehefrau in Düsseldorf)” ve 31/01/2005 tarihinde de Westdeutsche Allgemeine (WAZ) gazetesinde Gerd Höhler tarafından kaleme alınan “Onbir yaşındaki kızın zorla evlendirilmesi, iddiaya göre, ‘namus’ kurtarıyormuş (Zwansgehe einer Elfjährigen sollte angeblich ‘Ehre’ retten)” başlıklı haberlerle ilgili açıklaması

Bizler Yunanistan’da yaşamakta olan 130.000 Batı Trakya Türk’ünü temsilen bu olaydan duyduğumuz üzüntüyü belirtmek istiyoruz. Ailesinin izni olsa bile, onbir yaşındaki bir çocuğun nikahının kıyılması kabul edilebilecek bir durum değildir. Yunan Devleti’nce uluslararası antlaşmalara ve hukuka aykırı bir şekilde tayin edilmiş olan “sözde” Gümülcine Müftüsü’nün yapmış olduğu bu uygulamayı kınıyoruz. Böyle bir uygulamanın Batı Trakya Türk Azınlığı’nın gelenekleri, örf ve adetleri arasında bir yeri yoktur. Dini açıdan böyle bir evlilik mümkün olsa da Avrupa Birliği vatandaşı olan, modern İslam’la Avrupa Kültürü’nü uyumlu bir şekilde kaynaştırmış, aydın Batı Trakya Türk Azınlığı içerisinde kesinlikle kabul görmemektedir.

Yunan Devleti, bu “sözde” Gümülcine Müftüsü’nü, antlaşmalara ve hukuka aykırı bir şekilde zorla göreve getirmiştir. Aynı şekilde İskeçe’deki Müftülük Makamı da işgal altındadır. Müftülerin bu şekilde atanarak göreve getirilmek istenmesinin, ne kadar sakıncalı olduğu, Azınlığımızı ve geleneklerini doğru düzgün tanımayan bu “sözde” Müftü’nün yapmış olduğu uygulamadan belli olmaktadır.

Batı Trakya Türk Azınlığı, bu “sözde” Müftüleri kesinlikle tanımamakta ve reddetmektedir. Batı Trakya Türk Azınlığı, 1913 Atina Antlaşması ve 1923 Lozan Antlaşması’yla kendilerine tanınan haklar gereğince, kendisini en iyi tanıyan, kendi içinde çıkmış, sevdiği ve saydığı kişileri seçerek göreve getirmiştir. Ancak bu “seçilmiş” Müftüler, makamlarını gasp eden “sözde” Müftüler yüzünden görevlerini yapamamaktadırlar.

Zorla atanan ve bu yüce makama hiç yakışmayan bu kişiler gasp ettikleri makamları derhal terk etmeli, yerlerine Batı Trakya Türk Azınlığı’nca seçilen gerçek Müftüler derhal göreve getirilmelidirler. Kendi müftülerimizi seçme hakkımızı elimizden alan Yunan Devleti’ni ve atanmış olan bu “sözde” Müftüleri kınıyoruz.