ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Stilyanidis Batı Trakya Türk toplumu ile ilgili inkar söylemini devam ettirdi

04.10.2022

ABTTF Başkanı: “Adımız Hasan, Fatma ve okullarımızdaki eğitim dili Türkçe. Ama ne hikmetse ülkemize göre biz Türk değiliz.”

Yeni Demokrasi Partisi (YDP) Rodop Milletvekili Evripidis Stilyanidis, 1 Ekim 2022 tarihinde Ta Nea gazetesinde yayımlanan makalesinde 1923 Lozan Antlaşması’na atıfta bulunarak Batı Trakya Türk toplumu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Stilyanidis makalesinde, Lozan Antlaşması ile (Batı) Trakya’daki azınlığın Müslüman azınlık olarak tanımlandığını belirterek, Yunanistan’ın (Batı) Trakya’da açık demokratik toplum modeli oluşturarak insan ve azınlık haklarına tamamen saygı gösterdiğini ve aynı zamanda dilsel ve kültürel farklılık gösteren etnik grupların kimliğini koruduğunu ileri sürdü.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Bölgemizin milletvekili Stilyanidis, Ta Nea gazetesi için kaleme aldığı makalesinde yine var olanı görmedi, olmayanı da varmış gibi bize dayatmaya ve uluslararası toplumu bu gerçeklerle bağdaşmayan açıklamalarına inandırmaya çalıştı. Gerçekleri yine inkar eden Stilyanidis, Batı Trakya Türk toplumunun Türk kimliğini reddeden devletin resmi görüşünü yineledi. Lozan Antlaşması’nda ‘Müslüman azınlık’ ve ‘gayri-Müslim azınlık’ tanımları kullanılıyor. O halde ülkemizin yöneticileri İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada’daki Rum Ortodoks azınlığı için niye sadece dini azınlık tanımını kullanmıyor da her fırsatta onun etnik azınlık olduğundan bahsediyor? Stilyanidis de anavatanımızın bizi ulusal azınlık olarak tanımlamasından rahatsızlık duyduğunu belirtmiş. Ancak Stilyanidis de çok iyi biliyor ki 1923’ten 1983’e kadar 60 yıl boyunca ülkemizde biz ‘Türk’tük. 1983’e kadar ‘Türk’ isimli derneklerimiz yasal olarak faaliyet gösterdi. Okullarımızın tabelaları, karnelerimiz Türkçe ve Yunanca olmak üzere iki dilliydi. Ancak bir gecede ‘Müslüman’ azınlık olduk. Adımız Hasan, Fatma ve okullarımızdaki eğitim dili Türkçe. Ama ne hikmetse ülkemize göre biz Türk değiliz. Stilyanidis tüm bu gerçekler ortadayken ülkemizin dilsel ve kültürel farklılık gösteren etnik grupların kimliğini koruduğunu iddia ediyor. Bundan bizim niye haberimiz yok peki? O zaman ülkemiz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin İskeçe Türk Birliği ve Makedon Kültür Evi ile ilgili aleyhindeki kararları yıllardır ısrarla neden uygulamıyor?” dedi.

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com

GALERİ