ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk toplumunun dini özerkliği yine yok sayıldı!

19.10.2020

ABTTF Başkanı: “Genel Sekreter Kalancis’in Trakya Kalkınma Komisyonu’ndaki ifadeleri Yunan devletinin yapıcı ve gerçekçi bir tutumla Batı Trakya Türk toplumu ile samimi ve doğrudan diyaloğa girmek istemediğini bir kez daha ortaya koymuştur.”

Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Genel Sekreteri Yorgos Kalancis, partiler arası Trakya Kalkınma Komisyonu’nun 14 Ekim 2020 tarihindeki toplantısında müftüler, medreseler ve vakıflarla ilgili sorulara yanıt verdi.  

Millet gazetesinin haberine göre Rodop KİNAL Milletvekili İlhan Ahmet’in müftülerin belirlenmesiyle ilgili sürecin nasıl işleyeceğine dair sorusunu yanıtlayan Genel Sekreter Kalancis, müftü belirlenmesi konusunda seçim yapılmayacağını ifade etti.

Kalancis, Gümülcine ve İskeçe’deki medreselerin Yunanistan’da kiliseye bağlı Ortodoks dini okulları statüsünde olduğunu ileri sürerek, bu prosedüre göre müftünün encümen heyeti başkanı olmasının doğal işleyiş olduğunu savundu. Batı Trakya Türk toplumuna ait vakıfların idare heyetlerinin seçimleriyle ilgili olarak verdiği yanıtta ise Kalancis, dini vakıf statüsündeki bir kurumda açık ve toplu oy kullanılmasıyla ilgili bazı çekincelerinin olduğunu kaydetti.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Genel Sekreter Yorgos Kalancis Trakya Kalkınma Komisyonu’nda kendisine yöneltilen sorulara verdiği yanıtlarla hükümetin Batı Trakya Türk toplumunun uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınan dini özerkliğini ve din özgürlüğünü ihlal eden uygulamalarının olduğu gibi devam edeceğini ilan etmiştir. Kalancis’in kullandığı ifadeler Yunan devletinin yapıcı ve gerçekçi bir tutumla Batı Trakya Türk toplumu ile samimi ve doğrudan diyaloğa girmek istemediğini bir kez daha ortaya koymuştur. Batı Trakya Türk toplumu olarak seçtiğimiz müftülerin hükümet tarafından tanınmasını, özerk statülü medreselerimizin yönetimini elimizden alan yasal düzenlemenin derhal iptal edilmesini ve vakıflarımızın idare heyetlerinin seçimle belirlenmesini talep ediyoruz.” dedi.

*Fotoğraf: www.milletgazetesi.gr

GALERİ