ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Atina merkezli EPLO, Lozan’da azınlıklar konulu online seminer düzenledi

26.08.2020

Batı Trakya Türk toplumu temsilcilerinin geniş bir katılım gösterdiği toplantıda Eski Cumhurbaşkanı Pavlopulos, Yunanistan’ın her zaman Lozan’a ve uluslararası hukuka uygun davrandığını ileri sürdü.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Atina merkezli Avrupa Kamu Hukuku Kuruluşu (EPLO) tarafından 25 Ağustos 2020’de online olarak gerçekleştirilen “Lozan Antlaşması’nda Azınlıklar” konulu seminere iştirak etti. ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Fatma Ahmetcik’in iştirak ettiği toplantıya Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) ve Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi temsilcileri ile çok sayıda sivil toplum temsilcisi de katıldı. 

EPLO Direktörü ve Atina Ulusal ve Kapodistrian Üniversitesi’nden Profesör Spyridon Flogaitis’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen webinarda Eski Cumhurbaşkanı ve Atina Ulusal ve Kapodistrian Üniversitesi Hukuk Fakültesi Fahri Profesörü Prokopis Pavlopulos ile yine aynı üniversiteden Anayasa Hukuku Profesörü Spyridon Vlachopoulos konuşmacı olarak yer aldılar. 

Pavlopulos, Lozan Antlaşması ile İstanbul’da etnik Yunan azınlığının tanımlandığını, buna karşın Batı Trakya’da ise dini Müslüman azınlığin tanımlandığını ifade ederek, Yunanistan’ın her zaman Lozan Antlaşması hükümlerine uygun hareket ederek uluslararası hukukun gereklerini yerine getirdiğini iddia etti. Yunanistan’ın Lozan Antlaşması’nın değiştirilemeyeceği görüşünde olduğunu söyleyen Pavlopulos, Batı Trakya Türk toplumuna Lozan’ın ve ulusal hukukun gereklerine uygun olarak muamele edildiğini belirtti, bu çerçevede eğitim ve din alanında tüm hakların verildiğini ileri sürdü. Konuşmasında Türkiye’nin Yunanistan’ın Lozan’a uymadığı yönündeki açıklamalarının tahrik edici olduğunu ileri süren Pavlopulos, Türkiye’nin Lozan’dan doğan yükümlüklerini yerine getirmediğini belirtti. 

Seminerde BTAYTD üyesi Kerem Aptürahimoğlu, Pavlopulos’a soru yönelterek, 1913 Atina Antlaşması ile 1920 Yunan Sevr Antlaşması’nın Lozan Antlaşması’nda teyit edildiğini belirterek başmüftülük seçimleri konusundaki hükümleri nasıl yorumladığını sordu. Cevabında Pavlopulos, müftülüğün devlete ait bir organ olduğunu söyledi. Aptürahimoğlu, Lozan’ın ötesinde Yunanistan’ın ulusal azınlıklar ile ilgili Ulusal Azınlıkların Korunması için Çerçeve Sözleşme (FCNM) ile Avrupa Bölgesel veya Azınlık Dilleri Şartı’nı da onaylamadığını belirterek, Yunanistan’ın Türk kimliğini tanımamasını nasıl yorumladığını sordu. Cevaben Pavlopulos, Yunanistan’ın taraf olduğu antlaşmaları uyguladığını ileri sürerek, taraf olmadığı antlaşmalar konusunda da kamu düzeni ve ulusal güvenliğini korumak zorunda olduğunu öne sürdü. Türkiye’yi antlaşmaları onaylamak ancak uygulamamakla itham eden Pavlopulos, Yunanistan’ın her zaman insan hakları sözleşmelerine uygun davrandığını iddia etti.