ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İstanbul’da yaşayan Rum Ortodoks azınlığı hakkında video

03.08.2020

Halit Habip Oğlu: “Azınlık topluluklarının ülkeler arasında köprü yapıcı rolünü göz önünde tutarak, ülkemiz Yunanistan’dan İstanbul Rum Ortodoks azınlığına yönelik attığı olumlu adımlar bağlamında anavatanımız Türkiye’yi örnek almasını ve Batı Trakya Türk toplumunu inkar eden ve yok sayan politikasına ivedilikle son vermesi çağrısında bunuyoruz.”

Batı Trakya Türklerinin anavatanı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından İstanbul Rum Ortodoks azınlığı hakkında bir video yayımlandı (https://www.youtube.com/watch?v=uVkUESjf01c). İstanbul Rum Ortodoks azınlığı temsilcileri ve mensuplarının açıklamalarına yer verilen videoda, İstanbul Rumlarının ve diğer birçok Hristiyan topluluğunun dini çeşitlilik içinde bir medeniyetler ve dinler mozaiği olan Türkiye’de yüzyıllardır barış ve diyalog içinde yaşadıkları ifade ediliyor. 

Millet gazetesinin haberine göre, Türkiye’de yaşayan İstanbul Rum Ortodoks azınlığı mensuplarının videodaki gerçekleri ifşa eden açıklamaları, merkezi Yunanistan’da bulunan İstanbul Rumları Ekümenik Federasyonu’nu (Ec.Fe.Con.) rahatsız etti. Ec.Fe.Con., Türkiye’nin son yıllarda dini özgürlükler ve İstanbul Rum Ortodoks azınlığı dahil ülkede yaşayan azınlık topluluklarının sorunlarının çözümüne yönelik attığı birçok olumlu adıma rağmen İstanbul Rumları ile ilgili olarak Türkiye’yi hedef alan eleştirilerini sürdürüyor.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “İstanbul Rumları Ekümenik Federasyonu’nun Türkiye’de yaşayan İstanbul Rumlarının samimi açıklamalarından rahatsız olmasını anlamak mümkün değildir. Anavatanımız Türkiye, Büyükada Yetimhanesi’nin Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’ne devri başta olmak üzere son yıllarda İstanbul Rum Ortodoks azınlığına ait olan birçok vakfın iade edilmesini sağlamış olup, İstanbul’da yaşayan Rumlar din ve kültürlerini özgürce ve hiçbir kısıtlamaya tabi olmaksızın yaşamaktadır. Öte yandan Lozan Barış Antlaşması ile Yunanistan’a bırakılan Batı Trakya Türk toplumunun eğitim ve dini özerkliği yıllar içerisinde çeşitli yasa ve uygulamalarla gasp edilmiş olup, Batı Trakya Türkleri hayatın hemen hemen her alanında ayrımcılığa uğramakta, siyasette ve medyada nefret söylemine maruz kalmaktadır. Azınlık topluluklarının ülkeler arasında köprü yapıcı rolünü göz önünde tutarak, ülkemiz Yunanistan’dan İstanbul Rum Ortodoks azınlığına yönelik attığı olumlu adımlar bağlamında anavatanımız Türkiye’yi örnek almasını ve Batı Trakya Türk toplumunu inkar eden ve yok sayan politikasına ivedilikle son vermesi çağrısında bunuyoruz.” dedi.   

*Fotoğraf: www.milletgazetesi.gr

GALERİ