ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı’nı üstlenen Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumu on yıllardır sistematik ayrımcılıkla karşı karşıya!

05.06.2020

Halit Habip Oğlu: “Sürekli ‘demokrasinin beşiği’ olmakla övünen ülkemiz Yunanistan’dan Batı Trakya Türk dernekleri ile ilgili AİHM kararlarını derhal uygulamasını ve Batı Trakya Türk toplumunun hak ve özgürlüklerine tam saygı göstermesini talep ediyoruz.”

Yunanistan, 15 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı’nı üstlendi. Altı ay boyunca Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı’nı yürütecek olan Yunanistan’ın öncelikleri, kamu sağlığının korunması, insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne saygının teminat atına alınması, yargının bağımsızlığı, savunmasız çocukların ve dijital eğitim alanında genç nesillerin haklarının korunması, çevre ve sosyal konular olacak. Dönem başkanlığını 18 Kasım’da Yunanistan’dan Almanya devralacak. 

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Kasım 2020’ye kadar Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı’nı yürütecek olan Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumu Yunan devletince yok sayılıyor, inkar ediliyor. Bunun son örneği Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu’nun 28-30 Mayıs 2020 tarihlerinde Batı Trakya’ya gerçekleştirdiği resmi ziyarette yaşandı. Cumhurbaşkanımız, Rodop ilinde çoğunluğu, İskeçe ilinde de neredeyse nüfusun yarısını oluşturan Batı Trakya Türk toplumunu görmezden geldi, bizlerle görüşmedi. Dönem başkanlığı boyunca hukukun üstünlüğünün teminat altına alınmasını öncelik konularından bir olarak belirleyen Yunanistan, buna tamamen aykırı bir şekilde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2008 yılında İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği ile ilgili aleyhinde aldığı kararları 12 yıldır ısrarla uygulamıyor. Sürekli ‘demokrasinin beşiği’ olmakla övünen ülkemiz Yunanistan’dan Batı Trakya Türk dernekleri ile ilgili AİHM kararlarını derhal uygulamasını ve Batı Trakya Türk toplumunun hak ve özgürlüklerine tam saygı göstermesini talep ediyor, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı olarak üstlendiği önemli görevin kendisine yüklediği sorumluluk bilinciyle hareket etmesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu. 

*Fotoğraf: www.coe.int/en/web/presidency 

GALERİ