ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu Batı Trakya’daydı

01.06.2020

Halit Habip Oğlu: “Cumhurbaşkanının ziyaretinde biz Türkler yine yok sayıldık!”

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, 28-30 Mayıs 2020 tarihlerinde Batı Trakya’ya resmi ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretine 28 Mayıs Perşembe günü İskeçe’den başlayan Sakelaropulu, Cuma günü Gümülcine’yi ziyaret ettikten sonra Cumartesi günü memleketi Yeniköy’e (Stavrupoli) geçti. 

Batı Trakya’ya gerçekleştirdiği üç günlük program kapsamında Cumhurbaşkanı, İskeçe ve Gümülcine’de şehir anıtlarına çelenk bırakarak başladığı ziyaretlerde yerel yönetim, ordu, kilise, akademi, iş dünyası ve yerel toplum temsilcileri ile bir araya geldi. Ancak Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin(BTAYTD) talepte bulunmasına ve İskeçe Azınlık Ortaokul - Lisesi Encümen Heyeti’nin açık bir mektup ile Cumhurbaşkanı’nı okula davet etmesine karşın Cumhurbaşkanı, Batı Trakya Türk toplumuna ait dernekler, sivil toplum temsilcileri veya Batı Trakya Türk toplumu mensuplarıyla görüşmedi. 

Gümülcine’de Çanaklio köşkünde yerel, bölgesel ve ulusal düzeydeki siyasi temsilciler ile ordu ve emniyet mensuplarının da aralarında bulunduğu bir heyet ile buluşan Cumhurbaşkanı Sakelaropulu, buradaki konuşmasında Batı Trakya’nın Yunanistan’a katılımının 100. Yılı kutlamalarına pandemi nedeniyle katılamadığını belirtti, 1923’te Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi’nin ardından Doğu Trakya ve Küçük Asya ifadesi ile Anadolu’dan gelen göçmenlerin bölgeye yerleşmesiyle birlikte buradaki nüfusun sınırların koruyucusu olarak özel bir role sahip olduğunu söyledi. 

Trakya’nın Avrupa ve Yunanistan’ın en geri kalmış bölgelerinden biri olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, kronik sorunlar ve ekonomik kriz nedeniyle bölgede ticaret ve sanayinin ciddi şekilde gerilediğini söyledi. Sakelaropulu, coğrafi konumu ve farklı dinlerin birlikteliği sayesinde Trakya’nın kara ve deniz yolları kavşağında bir bölge olarak refaha kavuşması gerektiğini belirtti. 

Cumhurbaşkanının ziyareti konusunda Avrupa Batı Trakya  Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu: “Cumhurbaşkanının Batı Trakya programında biz Türkler yine yok sayıldık! Başbakan Miçotakis’in bölgemizi son ziyaretinde olduğu gibi Cumhurbaşkanımız da ziyaretinde bu bölgenin asli unsurlarından olan bizleri, Türkleri dikkate almadı. Üstelik demografik açıdan baktığımızda Rodop’ta Türkler olarak çoğunluğu oluşturuyoruz, buna rağmen Cumhurbaşkanımız bizleri yok saydı! Oysa sınır bölgelerinde yaşayan azınlıklar köprü yapıcı rolleri ile öne çıkan unsurlardır. Bu yüzden bir diğer AB ülkesi Almanya’da Cumhurbaşkanı Steinmeier göreve geldiğinde ilk olarak Danimarka ile sınır bölgesini ziyaret etti, sayıca az olmalarına karşın buradaki Dan ve Friz azınlık temsilcileri ile görüştü, onların sahip oldukları haklara devlet olarak sahip çıkacaklarının güvencesini verdi. Ancak Yunanistan’da Türkler söz konusu ise Almanya örneği hayal dahi edemeyeceğimiz bir noktada. Bırakın güvence vermeyi ülkemizin  Cumhurbaşkanı varlığımızı inkar ediyor. Dahası Gümülcine’deki konuşmasına bakarsak yasak olmasına karşın nüfus mübadelesi ile Türkiye Trakya’sından ve Anadolu’dan bölgeye yerleştirilenlerle birlikte bölgedeki Yunanlıların sınır bölgesini koruma özel görevine sahip olduklarını açıkça belirtti. Maalesef bu açıklaması ile Cumhurbaşkanı provokasyon yapıyor. Ayrıca Trakya’da farklı dinlerin birliktelik sergilediğini söyleyen Cumhurbaşkanımız şunu bilmeli, Avrupa’da pek çok yerde farklı dinler bir arada yaşıyor, bu güzel örneği öne çıkarırken etnik temelde bölünmeyi ve ayrışmayı körükleyici açıklamalar yapmak oldukça tehlikeli olmakla birlikte demokrasinin temel ilkeleri ve değerlerine de aykırı. Oysa ülkemiz her fırsatta demokrasinin beşiği olmakla övünüyor. Yazık, çok yazık oldu  Cumhurbaşkanım! Bu ziyaret ile gerçek anlamda kucaklayıcı bir tavır sergileyerek Batı Trakya Türklerine karşı tehdit algısını ve ön yargıları yok etmede cesur bir adım atabilirdiniz, ama maalesef atmadınız! Tarihi bir fırsat böylece kaçtı!” dedi.