ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Trakya İstinaf Mahkemesi Batı Trakya Türk derneklerinin başvurusunu reddetti!

29.05.2020

Halit Habip Oğlu: “Ülkemiz Yunanistan’a oyalama taktiklerine son vererek, Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğü ile ilgili AİHM kararlarını ivedilikle uygulama çağrısında bulunuyoruz.”
 
Trakya İstinaf Mahkemesi, Batı Trakya Türk toplumuna ait Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin tanınma başvurularını reddetti. 

Trakya İstinaf Mahkemesi, 25 Mayıs 2020 tarihinde açıkladığı kararında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2008 yılında verdiği kararlardan sonra iki Batı Trakya Türk derneğinin ulusal mahkemeler nezdinde başvuru yaptıklarını ve başvurularının reddedildiğini, bu nedenle aynı dayanak ve talep ile yeni bir başvurunun yapılamayacağını iddia ederek, derneklerin dilekçelerini kabul etmedi. 

Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ile Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin kayıt başvuruları Yunanistan ulusal mahkemeleri tarafından reddedilmiş, bunun üzerine iki dernek AİHM’ye başvurmuştu. AİHM, 2008 yılında verdiği kararlarla iki derneği haklı bularak, Yunanistan’ın Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetmişti. İki dernek, AİHM kararlarının Yunanistan ulusal mahkemeleri tarafından uygulanmasına imkan sağlaması amacıyla 2017 yılında kabul edilen 4491/2017 sayı ve tarihli yasaya istinaden ve iç hukukta yeni şartların doğması sebebiyle Trakya İstinaf Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuştu.

Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Trakya İstinaf Mahkemesi’nin Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin başvuruları ile ilgili aldığı siyasi nitelikteki olumsuz karar bizler için şaşırtıcı olmadı. Aynı mahkeme, yakın zaman önce de ismindeki ‘Türk’ kelimesi nedeniyle kapatılan İskeçe Türk Birliği’nin resmi tüzel kişiliğinin iadesi talebiyle yaptığı başvuruyu aynı gerekçeyle reddetmişti. Mahkemenin bu kararı, Yunanistan’ın ‘Bekir Usta grubu davaları’ adı altında Batı Trakya Türk dernekleri ile ilgili AİHM kararlarının uygulanmasını yakından denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne verdiği sözlerle de çelişmektedir. Ülkemiz Yunanistan’a oyalama taktiklerine son vererek, Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğü ile ilgili AİHM kararlarını ivedilikle uygulama çağrısında bulunuyoruz. ABTTF olarak Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ni Yunanistan ulusal mahkemeleri nezdinde devam eden hukuki süreçle ilgili güncel gelişmeler hakkında bilgilendirmeye ve derneklerimizi desteklemeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu. 

*Fotoğraf: www.gundemgazetesi.com 

GALERİ