ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Medrese-i Hayriye Encümen Heyeti’nden tayinli Gümülcine Vakıflar İdaresi’ne kınama

29.05.2020

Halit Habip Oğlu: “Tayinli Vakıflar İdaresi Medrese-i Hayriye’yi ‘arka bahçesi’ olarak görmekten derhal vazgeçmelidir.”

Batı Trakya Türk toplumuna ait Gümülcine şehrindeki Medrese-i Hayriye Vakıf Azınlık Lisesi Encümen Heyeti yaptığı kamuoyu açıklamasında, Yunan devletince tayin edilen Gümülcine Vakıflar İdaresi’nin okula dezenfektan ve maske bağışı yapma bahanesiyle vakıf gelirlerinin gayrimeşru harcanmasını örtbas etmeye çalışmasını ve okulu siyasi hedeflerinin bir aracı olarak kullanmasını kınadı. 

Açıklamada, medresenin özerk statüde bir vakıf azınlık okulu olduğunun bilinmesine ve medrese müdürünün Encümen Heyeti ile istişare ederek bu yönde bir ihtiyacın bulunmadığını bildirmesine rağmen tayinli Gümülcine Vakıflar İdaresi Başkanı’nın Yunan kökenli müdür yardımcısı ile iş birliği yaparak medreseye vakıflar adına dezenfektan ve maske bağışında bulunma girişiminin kabul edilemez olduğu ifade edildi. 

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Yunanistan’da yayılmasını önlemek amacıyla hükümet tarafından alınan tedbirler kapsamında, dezenfektanların her okulda olduğu gibi belediye aracılığı ile bakanlık tarafından, maske gibi diğer koruyucu malzemelerin de Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliği tarafından yeterli düzeyde temin edildiğinin altının çizildiği açıklamada, Vakıflar İdaresi’nce medresenin ihtiyaçları için ödenmesi gereken ancak gasp edilen 2019 ve 2020 yıllarına ait vakıf gelirlerinin ivedilikle ödenmesi talep edildi.  

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Hayriye Medresesi, eğitimde özerk kılınan Batı Trakya Türk toplumuna ait Türk okulları ile eşit şekilde özerk statüde dini eğitim veren bir Türk okuludur. Tayinli vakıf idaresinin keyfi ve dayatmacı bir anlayış ile encümen heyeti ve okul aile birliğinden herhangi bir talep ve ihtiyaç olmamasına rağmen okula yaptığı sağlık malzemeleri bağışını vakıflar idaresinin okul idaresine hükmetme girişimi olarak görüyoruz. Özerk statüdeki okula yapılan müdahale niteliğindeki bu girişimi kabul etmemiz imkansızdır. Doğrudan hükümet ya da hükümet tarafından tayinli organlar aracılığı ile pandeminin siyasi fırsatçılığa dönüştürülerek, özerk olan kurumlara keyfi müdahaleler son bulmalıdır. Bu konuda Batı Trakya Türk toplumu olarak gözümüz açık bir şekilde haklarımızı savunacağımızı herkesin bilmesini isteriz” dedi. 

*Fotoğraf: www.birlikgazetesi.org

GALERİ