ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’ye 4 ay hapis cezası

27.02.2020

Avrupa’da yaşayan Batı Trakya Türklerinin temsilcisi ABTTF olarak ülkemiz Yunanistan’ı Batı Trakya Türk toplumunun dini özerkliğine ve din özgürlüğüne mutlak saygı göstermeye ve seçtiğimiz müftülerimizi tanımaya çağırıyoruz.

Yunanistan’daki Batı Trakya Türk toplumunun seçtiği İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, “makam gaspı” suçlamasıyla yargılandığı davada 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. 26 Şubat 2020 tarihinde Selanik’teki istinaf mahkemesinde yapılan duruşmada Müftü Mete’ye verilen hapis cezasının infazının 3 yıl süreyle tehirine karar verildi. Aynı davada yargılanan Gökçepınar köyü imamı Erkan Azizoğlu ise beraat etti.

14 Temmuz 2016 tarihinde askerlik görevi yaparken boğularak hayatını kaybeden Batı Trakya Türk toplumu mensubu Ahmet Katunlu’nun Batı Trakya’nın Gökçepınar köyündeki cenaze törenine katıldığı ve cenaze namazını kıldırdığı için Müftü Ahmet Mete ve imam Erkan Azizoğlu aleyhine Yunan devletinin atadığı dönemin tayinli İskeçe müftüsü Mehmet Emin Şinikoğlu’nun şikayeti üzerine “makam gaspı” suçlamasıyla dava açılmıştı. 13 Kasım 2017 tarihinde Selanik Tek Hakimli Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Müftü Mete ve imam Azizoğlu 7’şer ay hapis cezası almıştı. Müftü Mete ve imam Azizoğlu karara itiraz ederek istinaf mahkemesine başvurmuştu.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanlık Kurulu, “Öncelikle değerli müftümüz Ahmet Mete’ye geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, ABTTF olarak her daim müftümüzün yanında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Mahkemenin verdiği bu hapis cezası, Yunanistan’da yürürlükteki ceza kanununa aykırı olmasının ötesinde tamamen müftümüzü baskı altına alma ve sindirme amacı taşıyan bir karar niteliğindedir. Bu karar, son yıllarda Batı Trakya Türklerinin seçtiği müftülere yönelik ardı arkası kesilmeyen hukuki baskı ve kovuşturmaların bir parçası ve sonucudur. Ülkemiz Yunanistan’ı Batı Trakya Türk toplumunun dini özerkliğine ve din özgürlüğüne mutlak saygı göstermeye ve seçtiğimiz müftülerimizi tanımaya çağırıyoruz. Yargıtay’ın bu haksız kararın bozmasını ve adaletin yerini bulmasını ümit ediyoruz” açıklamasında bulundu.

*Fotoğraf: www.milletgazetesi.gr, www.birlikgazetesi.org

GALERİ