ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Uluslararası Ana Dil Günü kutlu olsun!

21.02.2020

Halit Habip Oğlu: “Ülkemiz Yunanistan’ı Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocukların ana dilde öğrenim hakkına saygı göstermeye ve Türkçe ve Yunanca okul öncesi eğitim için iki dilli azınlık anaokullarının açılmasına izin vermeye çağırıyoruz.”

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)1999 yılında 21 Şubat’ı Uluslararası Ana Dil Günü ilan etti. Uluslararası Ana Dil Günü, her yıl 21 Şubat’ta dilsel ve kültürel çeşitlilik ile çok dilliliğin teşvik edilmesi amacıyla tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Uluslararası Ana Dil Günü’nün bu yılki teması “sınır tanımayan diller” olarak belirlendi.

Dilsel ve kültürel çeşitliliğin tanınması ve buna saygı gösterilmesinin toplumların birliğinin ve uyumunun güçlendirilmesine katkı sağladığının altını çizen UNESCO, bunların hem toplumların kendi içerisinde hem de farklı toplumlar arasında kalıcı barışın tesis edilmesinin dayanakları olduğunu kaydetti. UNESCO, her geçen gün daha fazla dilin yok olması nedeniyle dünyadaki dilsel çeşitliliğin artan şekilde tehlike altında olduğunu belirterek, dünya nüfusunun yüzde 40’ının konuştukları ya da anladıkları bir dilde eğitim imkanına sahip olmadığını not ediyor.

21 Şubat Uluslararası Anadil Günü münasebetiyle bir mesaj yayımlayan UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, ana dillerin, onları konuşanları bir araya getirmek ve ortak bir bağlamda gelişmelerine izin vermek suretiyle sosyal katılım, yenilikçilik ve hayal gücü ürettiklerini, yanı sıra kültürel çeşitliliğe hayat verdiklerini ve barışın araçları olarak hizmet ettiklerini ifade etti.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Batı Trakya Türklerinin ve herkesin 21 Şubat Uluslararası Ana Dil Günü’nü kutluyoruz. UNESCO’nun ana dil öğreniminin toplumlar içerisinde uyumun güçlendirilmesine katkı sağladığını vurgulamasına rağmen Yunanistan, Batı Trakya Türk toplumunun Türkçe ve Yunanca eğitim verecek iki dilli azınlık anaokulları talebini görmezden gelmeye devam ediyor. Çocuklarımız yalnızca Yunanca dilinde eğitim verilen devlet anaokullarına gitmek zorunda bırakılarak ana dilimiz Türkçe’yi öğrenmekten ve ana dilde öğrenim hakkından mahrum bırakılıyor. Öte yandan özerk statüdeki Türkçe ve Yunanca eğitim verilen azınlık ilkokullarımız birer birer kapatılıyor. Ülkemiz Yunanistan’ı Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocukların ana dilde öğrenim hakkına saygı göstermeye ve Türkçe ve Yunanca okul öncesi eğitim için iki dilli azınlık anaokullarının açılmasına izin vermeye çağırıyoruz” açıklamasında bulundu. 

*Fotoğraf: www.unesco.org

GALERİ