ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk toplumuna ait azınlık okullarının belediyeye devri istendi!

14.11.2019

Halit Habip Oğlu: “Özerk yapıdaki okullarımızın onarım bahanesiyle belediyeye devri söz konusu dahi olamaz. Belediye başkan yardımcısı imzalı yazıyı yok sayıyor, Yunan makamlarını Batı Trakya’daki Türk azınlık okullarının antlaşmalarla garanti altına alınmış olan özerk yapısını ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalardan kaçınmaya çağırıyoruz.” 

Yunanistan’da İskeçe iline bağlı İnhanlı (Topiros) Belediyesi’nin sınırları içerisinde bulunan mülkiyeti Batı Trakya Türk toplumunun vakıflarına ait Türk azınlık ilkokullarının belediyeye devredilmesi istendi. Gündem gazetesinin haberine göre, belediye başkan yardımcısının imzasıyla bölgedeki 10 Türk azınlık ilkokuluna gönderilen yazıda, belediyeye bahse konu okullarda onarım yapılması ile ilgili taleplerini ulaştığı belirtilerek belediyenin tamir çalışmalarını yapabilmesi için bu okulların mülkiyetinin köylerdeki vakıflardan alınıp belediyeye devredilmesi gerektiği kaydedildi. Batı Trakya Türk toplumu arasında büyük tepkiye yol açan yazıda ayrıca, okul mülkiyetinin belediyeye devri kararının iki gün gibi çok kısa bir süre içinde belediyeye bildirilmesi talep edildi. 

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Batı Trakya Türk toplumu, 1923 Lozan Barış Antlaşması ile kendi okullarını, kurma, yönetme ve denetleme hakkına sahiptir. Dolayısıyla İnhanlı Belediyesi sınırları içerisinde bulunan 10 ilkokulumuzun onarım bahanesiyle belediyeye devri söz konusu dahi olamaz. Eğer bu okullarda bir tadilat ihtiyacı hasıl olduysa okullarımızın encümen heyetleri ve mülkiyetinin ait olduğu vakıflarımızın yöneticileri gerekli önlemleri mutlaka alacaktır. Belediye başkan yardımcısı imzalı yazıyı yok sayıyor, Yunan makamlarını Batı Trakya’daki Türk azınlık okullarının antlaşmalarla garanti altına alınmış olan özerk yapısını ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalardan kaçınmaya çağırıyoruz” açıklamasında bulundu.

*Fotoğraf: www.gundemgazetesi.com

GALERİ