ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri sığınmacıların yaşam koşullarını düzeltmesi için Yunanistan’a çağrıda bulundu

04.11.2019

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatović, Yunanistan’ın Midilli ve Sisam adaları ile Korinth kentinde sığınmacıların yaşadığı kampları ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, son on iki ayda Yunanistan’ın Ege adalarındaki sığınmacıların durumunun ciddi şekilde kötüleştiğini ifade etti.

Sığınmacıların adalardaki kamplarda hijyenik olmayan koşullarda tutulduğunu ve durumun patlamaya hazır “barut fıçısı” gibi olduğunu vurgulayan Mijatović, ziyaret ettiği aşırı kalabalık kamplardaki sağlık hizmetleri ve sıhhi tesislerin çok yetersiz olduğunu, insanların tuvalet ihtiyacını gidermek için saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kaldığını kaydetti.

Kamplarda tamamen bir hayatta kalma mücadelesinin yaşandığını belirten Mijatović, Yunan makamlarından sığınmacıların tüm yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanması ve insan haklarının korunması için gerekli önlemleri acilen almasını istedi. Yunan hükümetinin bu yılın sonuna kadar adalardaki 20.000 sığınmacıyı ana karaya taşıma kararını olumlu karşıladığını not eden Mijatović, Yunan meclisinde görüşülen iltica başvuru prosedürü ve iltica talebi reddedilenlerin geri gönderilmesi ile ilgili yasayı da takip ettiğini ifade etti. Mijatović, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin de sığınmacıların Yunanistan’dan diğer üye devletlere dağıtılması için sorumluluk alması ve böylelikle Yunanistan’a yapısal değişiklikler yapma fırsatı tanınması gerektiğini ifade etti.

Son olarak AB ile Yunanistan'ın sığınmacı kamplarının bulunduğu yerlerdeki yerel idarelerin nasıl desteklenebileceği konusunu derhal dikkate alması gerektiğinin altını çizen Mijatović, bu yerel idarelerin uzun yıllardır cömert bir şekilde çok sayıda sığınmacıya ev sahipliği yaptığını ancak mazur görülecek bir yanı olmayan bu mevcut durumla ilgili kızgınlıklarının da görmezden gelinemeyeceğini kaydetti.

Yunan meclisi yeni iltica yasasını kabul etti

Öte yandan, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatović’in atıfta bulunduğu düzensiz göçmenlerle ilgili yeni önlemler içeren yasa Yunan meclisinde onaylandı. 1 Kasım 2019 tarihinde oy çokluğuyla kabul edilen “Uluslararası Koruma ve Diğer Hükümler Hakkında” başlıklı yeni yasa; Türkiye ile AB arasındaki göçmen mutabakatı kapsamında Türkiye’ye iadeleri hızlandıracak yeni bir iltica sisteminin oluşturulması, Ege Denizi’nde düzensiz göçmen geçişlerinin engellenmesine yönelik kontrollerin sıklaştırılması, göçmenlerin tespiti için polis kontrollerinin yoğunlaştırılması, iltica işlemlerinin kısaltılması ve başvuruları reddedilenlerin temyiz başvurularıyla ilgili yerel idari mahkemelere karar yetkisi tanınmasını öngörüyor.

*Fotoğraf: www.coe.int

GALERİ