ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF ve EFA ortaklığında Avrupa Parlamentosu’nda eğitim konulu konferans düzenlendi

20.03.2019

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 20 Mart 2019 tarihinde Avrupa Parlamentosu’nda (AP) grubu bulunan Avrupa Hür İttifakı (EFA) ile Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda ortak bir konferans düzenledi. “Avrupa’da Azınlıkların Eğitimde Karşılaştığı Temel Sorunlar: Batı Trakya Türkleri ile Danimarka’daki Alman Azınlığı Örneklerinin Karşılaştırılması” başlıklı konferans, AP’deki Yeşiller/EFA Grubu Başkan Yardımcısı ve AP Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller İntergrubu Eş Başkanı, AP Milletvekili Josep-Maria Terricabras’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. 

ABTTF’yi temsilen konferansa ABTTF Başkanı Habip Oğlu ile birlikte ABTTF Başkan Yardımcıları Sami Yusuf ve Vedat Arap, ABTTF Merkez Ofis Sorumlusu K. Engin Soyyılmaz ve ABTTF Brüksel Temsilciliği Koordinatörü Aykut Garipoğlu iştirak etti.

Avrupa’daki azınlık eğitim sistemi ile ilgili iyi uygulamalar karşılaştırmalı olarak ele alındı, Batı Trakya Türk toplumunun eğitimde karşılaştığı temel sorunlar dile getirildi

Büyük ilgi gören ve yoğun bir katılımın olduğu konferans ev sahibi AP Milletvekili Josep-Maria Terricabras ve ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu’nun açılış konuşmalarıyla başladı. Konferansta Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) Genel Müdürü Dr. Pervin Hayrullah, Danimarka’dan Kuzey Schleswig Alman Okul ve Dil Derneği Pedagoji Danışmanı Käthe Freiberg-Nissen, Danimarka’dan Kuzey Schleswig Alman Okul ve Dil Derneği Pedagoji Müdürü Anke Tästensen, Hollanda’dan NHL Stenden Üniversitesi Friz Dili ve Eğitimde Çok Dillilik Bölümü Başkanı Dr. Alex Riemersma ve EFA Direktörü Günther Dauwen birer konuşma yaptı. 

Yaptığı açılış konuşmasında AP Milletvekili Josep-Maria Terricabras, çok dilli eğitimin azınlıklar için önemini vurguladı. Ardından söz alan ABTTF Başkanı Habip Oğlu, konferansa ev sahipliği yapan Terricabras ve konuşmacılara teşekkürlerini sundu. Habip Oğlu, Batı Trakya Türk toplumuna 1923 Lozan Antlaşması ile verilen eğitim özerkliğinin 1967 yılında Yunanistan’da askeri cuntanın yönetimi devralmasıyla beraber yıllar içerisinde çeşitli yasa ve yönetmeliklerle altının oyularak zayıflatıldığını vurguladı. Habip Oğlu, Batı Trakya Türk toplumu olarak antlaşmalarla garanti edilen eğitim ve din alanındaki özerkliklerinin geri verilmesini talep ettiklerini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından ilk olarak BAKEŞ Genel Müdürü Dr. Pervin Hayrullah sunum yaptı. Yunanistan’daki Batı Trakya Türk toplumunun eğitimin her alanında karşılaştığı temel sorunlar hakkında katılımcıları bilgilendiren Hayrullah, Batı Trakya bölgesindeki iki dilde eğitim veren Türk azınlık okullarında eğitim kalitesinin düşürülerek bu okulların Yunan devleti tarafından kapatıldığını aktardı. Hayrullah, Yunanistan’da okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesi sebebiyle Batı Trakya Türk toplumunun iki dilli azınlık anaokullarının açılması talebinde bulunduğu ancak bu talebin Yunanistan tarafından yıllardır görmezden gelindiğini belirtti. Konuşmasının sonunda Hayrullah, 28 Şubat-2 Mart 2019 tarihlerinde Gümülcine’de Birleşmiş Milletler (BM) Azınlık Meseleleri Özel Raportörü Prof. Fernand de Varennes ve Yunanistan’la Türkiye dahil Avrupa’nın farklı ülkelerinden akademisyen ve uzmanların katılımıyla düzenlenen uluslararası çalıştay ve konferansta Batı Trakya Türk toplumunun eğitim sorunlarının çözümü konusunda Yunanistan’a çağrıda bulunduklarını not etti ve bir kez daha bu çağırıyı bu kez AP çatısı altında yinelediklerini belirtti. 

Daha sonra söz alan Danimarka’dan Kuzey Schleswig Alman Okul ve Dil Derneği Pedagoji Danışmanı Käthe Freiberg-Nissen ve Kuzey Schleswig Alman Okul ve Dil Derneği Pedagoji Müdürü Anke Tästensen, Avrupa’da iyi uygulama örneği olarak Danimarka-Almanya sınır bölgesindeki azınlık eğitim sistemi hakkında katılımcılara bilgi verdi. Hollanda’dan NHL Stenden Üniversitesi Friz Dili ve Eğitimde Çok Dillilik Bölümü Başkanı Alex Riemersma ise sunumunda, Avrupa’da azınlıkların eğitimde karşılaştığı ortak sorunları aktardı. 

Kapanışta konferansın moderatörlüğünü yapan EFA Direktörü Günther Dauwen söz alarak Batı Trakya Türk toplumunun eğitim alanında yaşadığı sorunların çözümü konusunda konferansın sonucu olarak ortaya çıkan ve Yunanistan ve Avrupa Komisyonu’na iletilecek önerileri katılımcılara aktardı.

GALERİ