ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Uluslararası Ana Dil Günü kutlu olsun!

20.02.2019

ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu: “İki dilli azınlık anaokulları talebimizi yineleyerek Yunanistan’dan kaliteli çift dilli azınlık eğitim sisteminin yaratılabilmesi için Batı Trakya Türk toplumu ile diyalog içerisinde mevcut sorunlara çözüm üretmesini istiyoruz”



Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)’nün 21 Şubat’ı Uluslararası Anadil Günü ilan etmesinin ardından 2000 yılından bu yana 21 Şubat’ta dilsel ve kültürel çeşitlilik ile çokdilli olmanın teşvik edilmesi amacıyla dünya çapında çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor. 



Dünyada konuşulan 6000 dilden yüzde 43’ünün tehlike altında olduğuna dikkat çeken UNESCO, dillerin kimlik, iletişim, sosyal entegrasyon, eğitim ve kalkınma üzerindeki karmaşık etkilerine dikkat çekerek dillerin yok olması halinde kültürel çeşitliliğin de yok olacağını belirtiyor. Dillerin somut ve somut olmayan mirasın korunması ve geliştirilmesinde en etkili araçlar olduğunu belirten UNESCO, ana dillerin korunmasının ve teşvik edilmesinin dilsel çeşitliliği ve çok dilli eğitimi teşvik etmenin ötesinde anlayış, hoşgörü ve diyaloga dayalı bir dayanışma bilincini de geliştireceğini belirtiyor. 



Dilsel çeşitliliğin önemine dikkat çeken UNESCO, dünyadaki nüfusun yüzde 40’ının konuştukları ya da anladıkları bir dilde eğitim imkanına sahip olmadığını belirtiyor. Ana dil temelli çok dilli eğitim sisteminin erken dönem eğitimde ve kamusal yaşama katılımda giderek artan bir öneme sahip olduğunun anlaşıldığını belirten UNESCO, geleneksel bilinç ve kültürlerin sürdürülebilir bir biçimde korunması ve aktarılmasının diller aracılığı ile çok dilli ve çok kültürlü toplumların var olabileceğini vurguluyor. 



Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Batı Trakya Türklerinin 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü kutlu olsun! UNESCO’nun kamusal yaşama katılımda erken dönem eğitim dahil anadilde eğitim temelli modellerin önemine dikkat çekmesine karşın Yunanistan, okul öncesi eğitimde ana dil öğrenimini yok sayarak iki dilli azınlık anaokulları talebini görmezden gelmeye devam ediyor. Öte yandan Yunanistan gerçek anlamda çok dilli ve çok kültürlü bir toplum yaratılabilmesi için anadil Türkçe’nin ve ülke dili Yunanca’nın çok iyi bir biçimde öğretildiği kaliteli bir azınlık eğitim sistemi yaratmak yerine okul sayısındaki azalmaya ilaveten azınlık okullarında eğitim kalitesinin artırılması yönündeki taleplere kulak tıkıyor, dini okullardaki Türkçe ders sayısını ise azaltıyor. Ülkemiz Yunanistan’ı bir kez daha Batı Trakya Türk toplumunun anadilde eğitim hakkına saygı göstermeye çağırıyor, kaliteli bir azınlık eğitim sistemi için Yunanistan’dan Batı Trakya Türk toplumu ile diyalog içerisinde mevcut sorunlara çözüm üretmesini istiyoruz” açıklamasında bulundu. 



*Fotoğraf: http://www.un.org/en/events/motherlanguageday/index.shtml


GALERİ