ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Ερώτηση με αίτημα γραπτής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης

19.04.2016
Οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι κατέθεσαν την γραπτή ερώτηση, υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα αρνείται επίμονα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές) Tatjana Ždanoka (Λετονία, η Ομάδα των Πρασίνων / EFA), Judith Sargentini (Ολλανδία, η Ομάδα των Πρασίνων / EFA) και Jordi Sebastià (Ισπανία, η Ομάδα των Πρασίνων / EFA) κατέθεσαν γραπτή ερώτηση με τίτλο «Μη Εκτέλεση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των δικαιωμάτων του Ανθρώπου από την Ελλάδα "προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην κοινή ερώτησή τους, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) είχαν ήδη συναντηθεί στο πλαίσιο των ομάδων συμφερόντων των δραστηριοτήτων ως ΜΚΟ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνοντας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εξέδωσε αρκετές αποφάσεις σχετικά με την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι σε υποθέσεις που αφορούν ΜΚΟ μειονότητας στην Ελλάδα. Η κατάσταση των τριών βουλευτών σε περιπτώσεις όπως Σιδηρόπουλος και άλλοι κατά. Ελλάδα (26695/95), η Τουρκική Ένωση Ξάνθης και άλλοι κατά. Ελλάδα (αρ. 26698/05), Εμίν και άλλοι κατά. Ελλάδα (no.34144 / 05), Μπεκίρ-Ousta και άλλοι κατά. Ελλάδα (αρ. 35151/05) και Μακεδονικό Σπίτι του Πολιτισμού κατά. Ελλάδα (αρ. 1295/10), το Δικαστήριο έκρινε ότι το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου είχε παραβιαστεί, προσθέτοντας παρά ταύτα, οι ελληνικές αρχές έχουν αρνηθεί να εκτελέσει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου σε τέτοιες περιπτώσεις, και για να δηλώσετε τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις των μειονοτήτων και έχουν αναφέρει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, πάνω από είκοσι χρόνια βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι ευρωβουλευτές Ždanoka, Sargentini και Sebastià ρώτησαν στην Επιτροπή αν είναι ενήμερη σχετικά με την κατάσταση και αν η αδυναμία εκτελέσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ αποτελεί ένδειξη συστημική απειλή για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα . Επίσης, πρόκειται να ενεργοποιήσει το κράτος δικαίου πλαισίου στην περίπτωση της Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό, το ΕΔΑΔ έκρινε ομόφωνα το 2007 και το 2008, μέσω τρεις αποφάσεις του σε σχέση με τις υποθέσεις της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τούρκων Γυναικών Νομού Ροδόπης και Σύλλογος Νέων Μειονότητας Νομού Έβρου που είχαν είτε διαλύθηκαν ή δεν έχει καταχωρηθεί από τα ελληνικά δικαστήρια με την αιτιολογία ότι τα ονόματά τους περιλαμβάνονται οι λέξεις «Τούρκικη» ή «μειονότητα» ότι η Ελλάδα είχε παραβιάσει το δικαίωμα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι. Ωστόσο, η Ελλάδα επίμονα αρνείται να εφαρμόσει τα σχετικά τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
ΓΚΑΛΕΡΙ