ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

H Τούρκικη μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι στην εφημερίδα Serbske Nowiny της μειονότητας Sorb

08.07.2014
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης (ΕΟΤΔΘ) και των συλλόγων απόφοιτων των Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD) συνοδευόμενοι από τα στελέχη του (DEB) Φιλίας, Ισότητας, Ειρήνης ,) πραγματοποιήθηκαν μια διερευνητική επίσκεψη στις 19-22 Ιουνίου το 2014 το οποίο μετείχαν η Ομοσπονδιακή Ένωση των Ευρωπαϊκών Προσώπων (FUEΝ), οι εκπρόσωποι της μειονότητας της Γερμανίας DAN και της Γερμανικής μειονότητας στη Δανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ημερησίων Εφημερίδων που Βγαίνουν σε Μειονοτικές και Τοπικές Γλώσσες (MIDAS) ήταν στην ομάδα και η Cordula Ratajczak, η εφημερίδα της μειονότητας Sorb (Serbske Nowiny) στην Γερμανία 27 Ιούνιου 2014 έγραψε ένα άρθρο για την Τούρκικη μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Κατά την διάρκεια της διερευνητικής επίσκεψης στα βουνά της Ροδόπης πήγαν στο χωρίο της Ξάνθης στον Εχίνο, όπως σημείωσε η Ratajczak ότι Εχίνος είναι μια απαγορευμένη περιοχή και αυτοί που ζουν πιο πάνω επιτρέπεται να πάνε στην πόλη μέχρι στις 8 η ώρα απόγευμα. Ανάφερε η Ratajczak ότι δεν επιτράπηκε μιας εγγείου γυναίκα να περάσει απ ‘την απαγορευμένη περιοχή για να πάει στην πόλη με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της. Απ’ αυτές τις απάνθρωπες πράξεις του Ελληνικού κράτους να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίστηκε για άλλα 20 χρόνια περίπου.

Η Ratajczak έγραψε ότι τα παιδιά της μειονότητας αναγκάστηκα πηγαίνουν στα κρατικά νηπιαγωγεία με ελληνική ομιλία, περίπου δύο χρόνια πριν στον Εχίνο 20 μητέρες δείχνοντας θάρρος επαναστάτησαν εναντίον αυτής της κατάστασης.Επειδή δεν πήγαν στα κρατικά νηπιαγωγεία που η εκπαίδευση είναι με ελληνική γλώσσα δεν επιτράπηκε η εγγραφή των παιδιών στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία , αυτές οι μητέρες μετά από ένα εξάμηνο αγώνα στο τέλος υπογραμμίζοντας μια γραπτή δήλωση διότι τα παιδία ήταν άρρωστοι και για αυτό το λόγο δεν πήγαν στο νηπιαγωγείο και με αυτό τον τρόπο κατάφεραν την εγγραφή των παιδιών στα μειονοτικά σχολεία. Μια απ’ αυτές τις μητέρες η Ρεϊχαν Μπεκίρ είπε ότι: “Μας αναγκάζουν να μιλάμε ελληνικά στο σπίτι στα παιδία μας» , εν συνέχεια πρόσθεσε η Ratajczak ότι οι μητέρες θέλουν μια δίγλωσση εκπαίδευση υπό ίσους όρους.

Ό πως δήλωσε η Ratajczak στον Εχίνο 97% του πληθυσμού ψήφισαν στις ευρωεκλογές το κόμμα DEB, πρόσθεσε ότι το κόμμα της τούρκικης μειονότητας είναι το DEB όμως η λέξη «τούρκοι» απαγορεύεται στα δημόσια τομέα. Ο πρόεδρος Μουσταφά Αλή Τσαούς του κόμματος DEB είχε κάνει προσπάθεια για να παράσχουν τη δίγλωσση εκπαίδευση στη μειονότητα από τις αρμόδιες αρχές ώστε τα αποτελέσματα απέτυχαν. Η Ratajczak γράφει ότι με τη Συνθήκη της Λωζάννης περί Ειρήνης το 1923 παρά να έχουν αυτόνομη δομή στα τομέα θρησκείας και εκπαίδευσης γράφει η Ratajczak ότι θα κλείσουν άλλα 18 μειονοτικά σχολεία. Η Ratajczak μετέφερε και τα σχόλια του Χαλήτ Χαμπίπογλου:” θέλουν να μας αφομοιώσουν ή να μας διώξουν απ’ τη χώρα’’. Στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συλλόγων αυτοί που έχουν στο όνομα «Τούρκοι», η ABTTF ιδρύθηκε το 1988 στη πόλη Witten της Γερμανίας, ο Χαλήτ Χαμπίπογλου είπε: “ Μπορούν να πάρουν τα πάντα αλλά όχι την ταυτότητα μας.”

Η Ελλάδα ακόμη και σήμερα, συμπεριλαμβάνονται και άλλες εθνοτικές ομάδες οι αρχές προτιμούσαν τη χρήση του όρου “μουσουλμάνος” και όχι ‘’Τούρκος’’, πρόσθεσε η Ratajczak ότι και στην επίσκεψη του Δημάρχου της Κομοτηνής του Γιώργο Πετρίδη η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε. Η Ratajczak στο τέλος έγραψε ότι μετά το συνέδριο της FUEN που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα μπορεί να γίνει πιο ταχεία πρόοδο στον τομέα τα δικαιώματα των μειονοτήτων.