ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Trakya İstinaf Mahkemesi Gündem ve Millet’e verilen tazminat cezasını 30 bin avroya düşürdü

03.10.2013
Gümülcine’deki Trakya İstinaf Mahkemesi Gündem ve Millet v. Hara Nikopulu davasına ilişkin temyiz talebini görüştü, mahkeme Gündem’e verilen 150 bin avro ile Millet’e verilen 120 bin avro tutarındaki tazminat cezasını her iki gazete için de 30 bin avroya düşürdü.

Nikopulu’nun açtığı 1 milyon avroluk tazminat davasında Gündem’e 150 bin, Millet’e 120 bin avro tazminat cezası verilmişti

Eylül sonunda açıkladığı kararında Trakya İstinaf Mahkemesi, Çok Hakimli Rodop Asliye Hukuk Mahkemesi’nin öğretmen Hara Nikopulu hakkında yalan haber yaptıkları gerekçesi ile Gündem’e verdiği 150 bin, İskeçe Asliye Hukuk Mahkemesi’nin Millet’e verdiği 120 bin tutarındaki tazminat cezasını 30 biner avroya düşürdü. Ayrıca iki gazetenin yazı işleri müdürüne verilen 10 aylık hapis cezasını ise 3 aya indirdi. Bununla birlikte mahkeme 5,400 avroluk mahkeme masrafını ise 1,800 avro olarak yeniden belirledi.

Trakya İstinaf Mahkemesi’nin kararının ardından Gündem ve Millet gazeteleri Trakya İstinaf Mahkemesi’nin verdiği kararın her iki gazetenin de ekonomik imkanları ile orantılı olmadığını bu nedenle davayı Yargıtay’a taşıyacaklarını açıkladı.

Büyük Derbent köyündeki Türk azınlık ilkokulunda görev yapan öğretmen Hara Nikopulu, öğrencilerinden Allah’ın resmini çizmelerini istediği yönündeki haberin yalan olduğu gerekçesi ile bu konuda haber yapan Gündem, Millet ve Birlik azınlık gazeteleri aleyhine 1 milyon avroluk tazminat davası açmış, İskeçe ve Rodop ilindeki Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde görüşülmüş, davalarda Gündem’e 20 bin avrosu peşin ödenmek şartıyla 150 bin euro, Millet gazetesine de 30 bin avrosu peşin ödenmek kaydıyla 120 bin avro para cezası verilmişti. Batı Trakya Türk Azınlığı, Gündem ve Millet’e verilen tazminat cezalarının astronomik olduğu gerekçesi ile mahkeme kararlarına tepki göstermiş, Gündem ve Millet’e destek kampanyaları düzenlemişti. Son olarak 22 Mart 2013 tarihinde Trakya İstinaf Mahkemesi’ndeki duruşmaya Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu’nun Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN) Başkanı Hans Heinrich Hansen ve Avrupa’da Yerel ve Azınlık Dillerinde Yayınlanan Günlük Gazeteler Derneği(MIDAS) Başkan Yardımcısı Bojan Brezigar da katılmış, Gündem ve Millet’e destek vermişlerdi.


GALERİ