ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

1 milyon imza kampanyası Brüksel’in gündemindeydi

01.10.2013
FUEN ve RMDSZ tarafından Avrupa Dil Günü’nde düzenlenen toplantıda Avrupa Parlamentosu’nda Azınlık Kurtarma Paketi tartışıldı

Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN) ve Romanya Macarları Demokratik İttifakıs(RMDSZ) üyesi AP Milletvekili Iuliu Winkler’in daveti üzerine 26 Eylül Perşembe günü, Avrupa Diller Günü’nde, Avrupa Parlamentosu’nda AB Komisyonu tarafından reddedilen vatandaş girişimi, “Azınlık Kurtarma Paketi” tartışıldı.

FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habipoğlu’nun katıldığı ve ABTTF Brüksel Temsilciliği’nin takip ettiği toplantıya ilgi yoğundu. Iuliu Winkler’in başkanlığında gerçekleştirilen tartışmaya Avrupa Birliği kurumlarında pekçok yetkili ile çok sayıda AP milletvekili katıldı. AB Komisyonu’nun Komisyon’un yetki alanı dışında olduğu gerekçesi ile reddettiği “1 milyon imza kampanyası”nın amaçları aktarıldı, kampanyanın Avrupa’da yaşayan ulusal azınlıklar için niçin yaşamsal bir öneme sahip olduğu anlatıldı.

FUEN Direktörü Jan Diedrichsen, AB Komisyonu’nun cevabının Avrupa Vatandaş Girişimi’nin oluşturulmasındaki asıl amacı tehlikeye atabilecek kadar siyasi anlamda dinamit içerdiğini belirtti. Diedrichsen siyaset, akademi ve sivil toplumun biraraya geldiği bu toplantıda ortak neler yapılabileceğini tartışmak için en doğru zaman olduğunu söyledi. 1 milyon imza kampanyasının reddedilmesine rağmen Diedrichsen toplum genelinde elde edilen desteğin bu kampanın devam ettirilmesinde belirleyici olacağını ekledi.

“Şimdi Her Zamankinden Daha Çok”: AP milletvekillerinden 1 milyon imza kampanyasına tam destek!

1 milyon imza kampanyasına AB Komisyonu’nun red kararının sebeplerinin tartışıldığı toplantının sonunda konunun 10 Ekim 2013 tarihinde gerçekleştirilecek AP Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller İntergrubu’nda detayları ile tartışılmasına karar verildi. Girişimin hukuki ve teknik açıdan yeniden incelenerek AB Komisyonu’na yeniden sunulması konusunda katılımcılar görüş birliğine vardılar. “Şimdi her zamankinden daha fazla” sloganı ile katılımcılar 1 milyon imza kampanyasının yoluna devam etmesi gerektiğinin altını çizdiler.

FUEN Başkanlık Divanı tarafından hazırlanan ve oybirliği ile kabul edilen “ortak bildiri”de Avrupa azınlıklarının Avrupa kurumlarına ya da devletlere karşı hareket etmek istemediklerinin aksine azınlıkların korunmasınde gelişmeler kaydedilmesi ve dilsel ve kültürel çeşitliliğin güçlendirilmesi için onlarla birlikte çalışmak istedikleri kaydedildi. AP Milletvekili Iuliu Winkler, “AB Komisyonu ile işbirliği kurmak yönündeki isteğimizi iletmeye devam edeceğiz” diyerek diyalogun işbirliğinde temel metod olacağını belirtti.

AB Komisyonu, Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN)’nin İtalya Güney Tirol Halk Partisi(SVP), Romanya Macarları Demokratik İttifakı(RMDSZ) ve Avrupa Azınlıkları Gençliği(YEN) tarafından sunulan 1 milyon imza kampanyası girişimini 16 Eylül 2013 tarihinde verdiği cevapta teklifin Komisyon’un yetki alanı dışında olduğu gerekçesi ile reddetmişti. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın da partner olarak yer aldığı 1 milyon imza kampanyası Haziran 2013’teki FUEN Kongresi’nde resmen başlatılmış, 15 Temmuz 2013’te AB Komisyonu’na sunularak kaydı yapılmıştı.
GALERİ