ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF’den Basın Açıklaması

14.08.2004
Witten, 14. Auğustos 2004

İstimlak Politikasının Yankıları Sürüyor

Gümülcine Belediye Meclisi'nin, Batı Trakya Müslüman Türk Cemaati Vakıflarına ait bazı gayrimenkulleri "Şehir Planı Uygulaması" gerekçesiyle zorunlu istimlak etme kararının yankıları sürmektedir. Bilindiği gibi bu uygulama doğrultusunda Vakıf mülkiyetinde olan Celal Bayar Lisesi Öğrenci Yurdu'nun bir bölümünün yıkılarak istimlak etme yoluna gidilmesi planlanmaktadır.

Bilindiği gibi Yunanistan'ın da taraf olduğu 1913 Atina ve 1923 Lozan Antlaşmaları ile Batı Trakya Türk Azınlığına ait mülkler güvence altına alınmıştır. Böylelikle, 1952 yılından beri Türk-Yunan dostluğunun pekiştirilmesine katkıda bulunan Celal Bayar Lisesi Öğrenci Yurdu'nun istimlak edilmesi ve azınlığın tasvip etmediği vakıf yöneticileri tarafından bu duruma göz yumulması uluslararası hukuka aykırıdır.

Sözkonusu kararı azınlığa duyurmayan ve gerekli hukuksal işlemleri zamanında yapmayarak bir "oldu-bitti" ortamı yaratan vakıf idaresi, uluslar arası anlaşmaları bir tarafa bırakıp keyfi olarak Azınlık adına önemli kararlar almaktadır. Avrupa Birliği üyesi Yunanistan'ın dostluk ve barışı tehdit eden sözkonusu uygulamasına uluslararası kamuoyunun vereceği tepki merak konusudur.

Diğer taraftan, istimlak girişimi karşısında vakıf yönetiminin zaman geçirmeden istifa etmesi ve azınlık tarafından belirlenecek yöneticilerin tespiti için yeni bir seçim yapılması şart olmuştur. Hükümetin acil olarak seçimleri ilan ederek bu kaos ortamına son vermesi yerinde bir karar olacaktır.

Saygılarımla,

ABTTF Genel Başkanı
Halit Habipoğlu
Yüksek Mimar